7 Декември, 2025

Пълнени тиквички

Пълнени тиквички

Тези вкусни "кръгчета" помагат да поддържаме топ форма

Продукти:

2 големи тиквички
2 с.л. зехтин
1 глава лук, нарязана на дребно
2 ситно нарязани стъбла целина
3 с.л. магданоз
1 ч.л. мащерка
2 с.л. доматен сос
50 г галета
1 яйце, леко разбито
125 мл пилешки бульон
Сол и черен пипер на вкус

Инструкции:

Разрежете напречно всяка тиквичка на две части. С подходящ уред издълбайте всяка половина. Бланширайте тиквичките в кипяща подсолена вода за 2 минути. Изплакнете ги на студена течаща вода и ги отцедете.

Загрейте зехтина в тиган и задушете лука, целината и магданоза за 5 минути. Махнете тигана от огъня. Добавете мащерката и доматено пюре и разбъркайте. Добавете галетата и разбъркайте отново. Добавете 1 яйце и 50 мл пилешки бульон. Подправете  със сол и пипер.

Напълнете всяка тиквичка с получената  зеленчукова смес (чрез шприц или с лъжичка).

Сложете тиквичките в огнеупорно глинено гърне или тава, залейте ги с останалата част от бульона. Покрийте ги с алуминиево фолио и печете 10 – 12 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса.

Нарежете готовите тиквички на кръгчета и сервирайте. (topforma.bg)

 
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза