6 Декември, 2025

Пикантни киноа хапки

Пикантни киноа хапки

снимка: topforma.bg

Хапките се сервират веднага заедно с доматен сос

Продукти:

За 1 порция:
150 г киноа
2 бр белтъци
2-3 скилидки чесън (счукан)
2 стръка зелен лук (нарязан на ситно)
2 с.л. магданоз (нарязан на ситно)
1 ч.ч. мента (нарязана)
1 ч.л. мед
1 с.л. чили сос
250 г доматен сос

Приготвяне:

Първата стъпка от приготвянето на рецептата за пикантни киноа хапки, е да сварите киноата. За тази цел накиснете 1 чаша киноа в 2 чаши гореща вода за около 20-25 мин. Отцедете и изплакнете със студена вода. Кипнете 2 чаши вода и добавете накиснатата киноа. Варете 12-15 минути.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Смесете сварената киноа и всички останали продукти, без доматения сос и ментата, в купа. Оставете сместа да изстине, след което оформете топчета с размер 2-3 см в диаметър.

Наредете топчетата в тавичка, покрита с хартия за печене. Натиснете  ги  леко с пръсти и ги сложете във фурната за 15-20 мин.

Докато хапките се пекат, загрейте доматения сос и добавете нарязаната мента. Овкусете със сол и пипер.

Когато хапките са готови, сервирайте веднага, заедно с доматения сос.

източник: topforma.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза