22 Декември, 2025

Пиле на фурна, с бекон и стафиди

Пиле  на фурна, с бекон и стафиди

Необходими продукти:

1 голямо пиле - над 1.5 кг

1 глава кромид лук

1 с.л. ориз

4-6 бр. гъби 

100 г пушен бекон

1/2 ч. ч. едри черни стафиди

1 кубче пилешко бульон

2-3 с.л. олио

прозрачен плик за печене

Начин на приготвяне: Лукът, гъбите и бекона се запържват.  Когато добият златист цвят, към тях се добавят оризът, бульонът и стафидите, заедно с малко водичка. 

Когато плънката е готова, се напълва пилето, което сме осолили предварително за няколко часа, и се зашива. 

Пече се в прозрачен плик в умерена фурна за около два часа, като на всеки час пилето се обръща, за да добие равномерно златист цвят коричката.

Поднася се в голяма плоска чиния, като много подходяща към него е зелената салата. 

Чаша хубаво червено или бяло вино ще подсили аромата и вкуса на ястието

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза