24 Ноември, 2024

Пиле на фурна, с бекон и стафиди

Пиле  на фурна, с бекон и стафиди

Необходими продукти:

1 голямо пиле - над 1.5 кг

1 глава кромид лук

1 с.л. ориз

4-6 бр. гъби 

100 г пушен бекон

1/2 ч. ч. едри черни стафиди

1 кубче пилешко бульон

2-3 с.л. олио

прозрачен плик за печене

Начин на приготвяне: Лукът, гъбите и бекона се запържват.  Когато добият златист цвят, към тях се добавят оризът, бульонът и стафидите, заедно с малко водичка. 

Когато плънката е готова, се напълва пилето, което сме осолили предварително за няколко часа, и се зашива. 

Пече се в прозрачен плик в умерена фурна за около два часа, като на всеки час пилето се обръща, за да добие равномерно златист цвят коричката.

Поднася се в голяма плоска чиния, като много подходяща към него е зелената салата. 

Чаша хубаво червено или бяло вино ще подсили аромата и вкуса на ястието

Сподели:

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Какво да изберем: Олио или зехтин?

Кое е най-доброто масло за пържене