26 Декември, 2025

Пиле на фурна, с бекон и стафиди

Пиле  на фурна, с бекон и стафиди

Необходими продукти:

1 голямо пиле - над 1.5 кг

1 глава кромид лук

1 с.л. ориз

4-6 бр. гъби 

100 г пушен бекон

1/2 ч. ч. едри черни стафиди

1 кубче пилешко бульон

2-3 с.л. олио

прозрачен плик за печене

Начин на приготвяне: Лукът, гъбите и бекона се запържват.  Когато добият златист цвят, към тях се добавят оризът, бульонът и стафидите, заедно с малко водичка. 

Когато плънката е готова, се напълва пилето, което сме осолили предварително за няколко часа, и се зашива. 

Пече се в прозрачен плик в умерена фурна за около два часа, като на всеки час пилето се обръща, за да добие равномерно златист цвят коричката.

Поднася се в голяма плоска чиния, като много подходяща към него е зелената салата. 

Чаша хубаво червено или бяло вино ще подсили аромата и вкуса на ястието

Сподели:

Коментари (0)

Зимна бурания за Бъдни вечер 

Зимна бурания за Бъдни вечер 

В народната традиция особено място този ден имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите