Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1 ч.ч. (240 мл) зеленчуков бульон
1 с.л. олио
2 ½ ч.ч. (350 г) брашно
1 ч.л. суха мая
½ ч.л. сол
1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Хладкият зеленчуков бульон се сипва в контейнера на машината за хляб (ако не разполагате с такава машина, изобетателната домакиня ще се справи и без нея). Добавя се олиото.
Пресятото брашно се сипва в контейнера, така че изцяло да покрие течностите. В средата се прави кладенче за маята, така че да не допира до течността.
Захарта се сипва в периферията на брашното. Задава се програма за месене на тесто.
Втасалото тесто се премества върху набрашнена повърхност.
Разделя се на 6 части, от които се оформят малки питки. Подреждат се на разстояние в омаслена тава. Покриват се и се оставят на топло за 20-30 минути.
Пекат се в средата на предварително загрята до 230°С фурна за 4 минути, като отдолу се слага тава с гореща вода.
След 3-4 минути температурата се намалява до 200°С и се пекат още 15 минути до златист цвят.
Ако нямате зеленчуков бульон разтворете 1 с.л. Maggi Вълшебен вкус в 240 мл хладка вода.
Ако искате хрупкава коричка, се пече още 5-10 минути при долен реотан.
Източник: рецепта на marabu от Гответе с мен.
Рецептата се изпълнява с машина за хляб (в случай, че разолагате с нея)
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене