6 Декември, 2025

Питки със зеленчуков бульон

Питки със зеленчуков бульон

Рецептата се изпълнява с машина за хляб (в случай, че разолагате с нея)

Необходими продукти:

1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1 ч.ч. (240 мл) зеленчуков бульон
1 с.л. олио
2 ½ ч.ч. (350 г) брашно
1 ч.л. суха мая
½ ч.л. сол
1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

Хладкият зеленчуков бульон се сипва в контейнера на машината за хляб (ако не разполагате с такава машина, изобетателната домакиня ще се справи и без нея). Добавя се олиото.
Пресятото брашно се сипва в контейнера, така че изцяло да покрие течностите. В средата се прави кладенче за маята, така че да не допира до течността.

Захарта се сипва в периферията на брашното. Задава се програма за месене на тесто.

Втасалото тесто се премества върху набрашнена повърхност.
Разделя се на 6 части, от които се оформят малки питки. Подреждат се на разстояние в омаслена тава. Покриват се и се оставят на топло за 20-30 минути.


Пекат се в средата на предварително загрята до 230°С фурна за 4 минути, като отдолу се слага тава с гореща вода.
След 3-4 минути температурата се намалява до 200°С и се пекат още 15 минути до златист цвят.

Ако нямате зеленчуков бульон разтворете 1 с.л. Maggi Вълшебен вкус в 240 мл хладка вода.
Ако искате хрупкава коричка, се пече още 5-10 минути при долен реотан.
Източник: рецепта на marabu от Гответе с мен. 
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза