Строгият пост повелява на Разпети петък (6 април) да не се яде и пие нищо, но това едва ли ще бъде възможно, особено за цялото семейство. Ето едно скромно ястие предварително за утре, за да сме поне близо до постите.
Продукти
1 кг картофи
8 супени лъжици растително масло
2 моркова
1 главичка кромид лук
1/4 глава целина
4 домата (пресни или от консерва)
5 скилидки чесън
1/2 лимон
черен пипер
копър
магданоз
сол на вкус
Приготвяне
Лукът, целината и морковите се нарязват на дребно и се задушават в мазнината и малко вода до омекване. Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на кръгчета, дебели около 0,5 см, с прав или къдрав нож. Смесват се задушените зеленчуци и картофите. Посоляват се, разбъркват се и се изсипват в тавичка. Отгоре се нареждат кръгчета от доматите и полукръгчета от лимона (без кората). Ястието се залива с малко гореща вода, поръсва се със смес от нарязаните на кръгчета скилидки на чесъна и част от дребно нарязаните магданоз и копър и се пече във фурна при умерена температура. Преди поднасянето се поръсва с останалата част от копъра и магданоза.
Още от Магии в кухнята
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура