5 Декември, 2025

Поглезете се с шведски канелени кифлички

Поглезете се с шведски канелени кифлички

Те са важна част от т.нар. Fika или по нашенски – времето за кафе

Знаете ли, че кифличките с канела са важна част от шведската традиция и най-вече за т.нар. Fika или по нашенски – времето за кафе. Всяка година всеки швед изяжда средно по 316 от познатите като “kanelbullar” ароматни канелени кифлички.

От 1999 г. насам в Швеция дори се празнува и т.нар.  “Kanelbullens Dag” – Ден на канелата, който е особено поуплярен празник в тази страна. Рецептата, която предлага blog.liebherr.com, е чудесен начин да разнообразите и ароматизирате с канела уикенда си, но е и достатъчно лесна, за да я приготвите сравнително бързо и като ежедневна следобедна компания на кафето.

Съставки

За канеления топинг:

4 супени лъжици масло (56 грама)
1 чаша кафява захар (180 грама)
3 супени лъжици канела (23 грама)

За тестото:

2 чаши брашно (270 грама)
2 супени лъжици захар (25 грама)
4 супени лъжици бакпулвер (24 грама)
1 чаена лъжичка сол (6 грама)
3 супени лъжици масло (40 грама)
¾ чаша прясно мляко (175 мл)

За пълнежа

½ чаша пудра захар (55 грама)
¼ чаша мляко (60 мл)
5 супени лъжици натурален крема сирене за мазане Philadelphia (75 грама)
4 супени лъжици разтопено масло (50 грама)
Поглезете се!
Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.