8 Декември, 2025

Гъбена яхния по селски

Гъбена яхния по селски

снимка: babapena.com

Бърза, лесна и вкусна гозба за обяд или вечеря

Тази постна гъбена яхния е много семпла. В нея се използват малко на брой съставки. Лесна и непретенциозна, тя се готви бързо и лесно, става за обяд или вечеря. Основният продукт в гъби- печурки, култивирани печурки от магазина, ароматни манатарки или сърнели. 

От друга страна рецептата е проста и лесна, става за около 30 – 40 минути. Може да ви осигури бърза вечеря или обяд.

Необходими продукти:
500 гр гъби
1 глава стар лук
1 морков
2 супени лъжици олио
20 гр. масло (по избор)
2 супени лъжици червен пипер
1 чаена лъжица сладко къри
сол на вкус
вода за якнията (около 1 чаша)
пресен копър или пресен магданоз
супена лъжица брашно за сгъстяване

Начин на приготвяне:

Първоначално измивате, почиствате, и нарязвате гъбите. Малките гъби може да оставите цели за по- добър и апетитен вид на ястието. Почистете изсъхналите или почернели пънчета на гъбите. Това се налага особено при закупени от магазин печурки. Още повече че застарелите пънчета ще влошат вкуса на ястието.

Нарязвате на ситно стария лук, настъргвате моркова и го задушавате в олиото (краве масло). Добавяте гъбите, щипка сол и няколко лъжици вода. След като всичко се задуши добавяте червения пипер, сладкото къри и водата. Количеството вода зависи от вашия вкус. Аз предпочитам моите манджи с по- малко течност и добавих около 200 мл вода.

В допълнителна чаша направих рядка кашичка от 1 супена лъжица брашно и 2 супени лъжици вода. За да се получи хомогенна смес без бучки, поставете първо брашното в чашата. Постепенно добавяте по малко вода като разбърквате. Получената каша излях в яхнията и разбърках. Манджата се похлупва и се оставя да къкри на бавен огън 20- 30 минути.

След изключване на котлона се добавят нарязаните на ситно копър и магданоз. Яхнията придобива приятен златист цвят от кърито и червения пипер. От опит знам, че най- вкусни са манджите със смесени растителна и животинска мазнина (краве масло в случая). Ако желаете яхнията да е напълно постна, можете да ползвате само растителна мазнина.

Поднесете в дълбока чиния, украсете със стрък пресен босилек.

източник: www.babapena.com

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза