29 Ноември, 2024

Гъбена яхния по селски

Гъбена яхния по селски

снимка: babapena.com

Бърза, лесна и вкусна гозба за обяд или вечеря

Тази постна гъбена яхния е много семпла. В нея се използват малко на брой съставки. Лесна и непретенциозна, тя се готви бързо и лесно, става за обяд или вечеря. Основният продукт в гъби- печурки, култивирани печурки от магазина, ароматни манатарки или сърнели. 

От друга страна рецептата е проста и лесна, става за около 30 – 40 минути. Може да ви осигури бърза вечеря или обяд.

Необходими продукти:
500 гр гъби
1 глава стар лук
1 морков
2 супени лъжици олио
20 гр. масло (по избор)
2 супени лъжици червен пипер
1 чаена лъжица сладко къри
сол на вкус
вода за якнията (около 1 чаша)
пресен копър или пресен магданоз
супена лъжица брашно за сгъстяване

Начин на приготвяне:

Първоначално измивате, почиствате, и нарязвате гъбите. Малките гъби може да оставите цели за по- добър и апетитен вид на ястието. Почистете изсъхналите или почернели пънчета на гъбите. Това се налага особено при закупени от магазин печурки. Още повече че застарелите пънчета ще влошат вкуса на ястието.

Нарязвате на ситно стария лук, настъргвате моркова и го задушавате в олиото (краве масло). Добавяте гъбите, щипка сол и няколко лъжици вода. След като всичко се задуши добавяте червения пипер, сладкото къри и водата. Количеството вода зависи от вашия вкус. Аз предпочитам моите манджи с по- малко течност и добавих около 200 мл вода.

В допълнителна чаша направих рядка кашичка от 1 супена лъжица брашно и 2 супени лъжици вода. За да се получи хомогенна смес без бучки, поставете първо брашното в чашата. Постепенно добавяте по малко вода като разбърквате. Получената каша излях в яхнията и разбърках. Манджата се похлупва и се оставя да къкри на бавен огън 20- 30 минути.

След изключване на котлона се добавят нарязаните на ситно копър и магданоз. Яхнията придобива приятен златист цвят от кърито и червения пипер. От опит знам, че най- вкусни са манджите със смесени растителна и животинска мазнина (краве масло в случая). Ако желаете яхнията да е напълно постна, можете да ползвате само растителна мазнина.

Поднесете в дълбока чиния, украсете със стрък пресен босилек.

източник: www.babapena.com

Сподели:
Вкусна парена салата

Вкусна парена салата

Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие

Лакерда

Лакерда

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.