5 Декември, 2025

Позабравеният вкус на нашето детство

Позабравеният вкус на нашето детство

Попска яхния като на баба

Доста хора са опитвали тази вкусотия, наречена попска яхния, но има и такива, които още не са. Или други, които са забравили вкуса й от детството си. Не пропускайте да си я приготвите вкъщи, защото определено няма да съжалявате и ще си оближете пръстите,

Необходими продукти:

един килограм месо
един килограм малки лукчета – арпаджик
половин чаша олио
две лъжици брашно
две лъжици доматено пюре
една чаша вино
две чаши бульон
една-две скилидки чесън
черен пипер
червен пипер
сол на вкус
дафинов лист


Първо е необходимо да си нарежем месото на малки късчета и после да ги задушим в нагорещеното олио. След това добавяме към месото почистените малки лукчета – задължително трябва да са цели, а не нарязани, като продължаваме да задушаваме всичко за около още 5-6 минути.

По-късно прибавяме и доматеното пюре, заедно с брашното, което по-напред сме размили в малко вода. Слагаме и черния пипер, червения пипер, виното, чесъна, дафиновия лист, чашите с бульона и солта на вкус.

Така приготвеното ястие се оставя да покъкри, но на бавен огън още известно време, за да може месото и лукчетата да омекнат и да станат крехки и вкусни за хапване.







Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза