Трапезата на българина през зимата е бедна без традиционното кисело зеле! Туршията се приготвя от всички сортове обикновено зеле, стига то да е здраво, добре развито, неразпукнало се и съвършено прясно.
Ако зелките са загнили, омекнали и измръзнали – не може да очаквате качествена туршия. Туршията, приготвена от такова зеле, омеква, а зелевият сок се проточва и потъмнява. На повърхността се образува гъста бяла покривка, а миризмата е доста неприятна.
Трайността на туршията зависи много от това през кое време е сложена. Най-добре е да се слага, когато започват студовете. Киселото зеле се приготвя късно през есента, след захладняване на времето, но и преди да започнат големите студове.
Ако зелето се приготви при високи температури, ферментацията протича бързо и трябва да се консумира веднага.
За да си приготвите кисело зеле, трябва да спазите следните неща:
- Почистете зелките от зелените външни листа. Отстранете пожълтелите и загнили листа, ако има такива;
- Изрежете кочана до самата зелка и го разцепете на кръст на дълбочина 4-5 см.;
- Измийте почистеното зеле;
- Подготвените зелки се подреждат плътно в бидон или каче, като се обръщат с кочаните нагоре;
- За подобряване вкуса на зелето и сока, може да добавите някоя подправка /хрян/ или царевични зърна;
- Ако искате да оцветите зелевия сок, добавете няколко сини зелки;
- Залейте зелето със саламура, приготвена от вода и готварска или ситна морска сол. На 10 литра вода добавете 400-500 г сол. Сместа се кипва, прецежда се и се оставя да изстине;
- Може да приготвите зелевата туршия, като поръсите зелките със сол и ги залеете с вода;
- Притиснете зелето с дървена кръстачка и речен камък;
- Саламурата трябва да покрива зелето най-малко 10 см отгоре и да облее всички зелки;
- Претакайте зелето през първата седмица най-малко 3-4 пъти;
- Готовото зеле съхранявайте в хладно и сухо помещение;
- Готовото зеле има светложълт цвят и е сочно и хрупкаво;
- Ако по време на съхранението се образува бяла ципа, почистете я без да разбърквате саламурата;
- Саламурата не може да се заменя с нова, тъй като в нея няма да има млечна киселина и зелето бързо ще се развали.
Трябва да положите грижи, за да можете добре да съхраните готовото кисело зеле и блажено да се насладите на гозбите, приготвени с него!
![Най-добре е зелето да се слага, когато започват студовете](/static/downloads/uploads/Images_3/Z/kiselo-zele-bidon1.jpg)
От това зависи трайността на туршията
Още от Магии в кухнята
Три вариации на паста със скариди в чеснов сос
Това ястие е едновременно изискано, питателно и вкусно, но и лесно за приготвяне, което го прави чудесен избор както за бърза вечеря, така и за романтична среща
"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра
Предястието е не просто необичайно и вкусно, но и изключително атрактивно за очите, защото по традиция се поднася в мидени черупки, в комбинация с препечен хляб и леко газирана пончá (Poncha) – местен коктейл с мед, лимон и местна ракия
Празнично меню: Вкусна магия за неповторими моменти
Открийте специалното меню, което съчетава класически вкусове с модерни акценти, превръщайки всяка трапеза в истинско гурме изживяване. Насладете се на свежа салата със синьо сирене, хрупкави хапки със сьомга и ароматни дробени от младо телешко в гювече. Балансирани, ароматни и с интересна комбинация от вкусове, тези рецепти ще впечатлят вашите гости!