28 Ноември, 2024

Пролетна мусака с лапад

Пролетна мусака с лапад

снимка: Faktor.bg

Една гозба от рецептите на баба

Необходими продукти:
40 стръка пресен лапад от вашата градина
300 гр. млади картофи
300 гр. извара
2 гл. лук
1 връзка пресен лук
джоджен
1/2 к.ч. олио
2 яйца
1 ч.ч кисело или прясно мляко (по желание)
1 с.л. брашно
сол (на вкус)

Начин на приготвяне: Задушете ситно нарязания лук с мазнината и малко водичка, като овкусите със сол колкото желаете. След това прибавете нарязаните като за мусака млади картофи и оставете да поврат около 10 минути. През това време измийте добре и нарежете на ленти пресния лапад и го добавете към сместа. Прибавете и измития и ситно нарязан пресен лук и пресния джоджен. 

Когато зеленчуците се сготвят, изсипете сместа в подходяща тавичка и прибавете към нея изварата, като я разбъркате добре с сготвените зеленчуци. Пригответе заливка с киселото или прясно мляко и двете яйца, като прибавите 1 с.л. брашно, за да стане заливката по-пухкава. Залейте готовата мусака и печете ястието в средно загрята фурна докато заливката добие златист цвят. 

Оставете пролетната мусака да изстине. Поднесете я нарязана на големи баклави в плоски чинии, в комбинация с овче кисело мляко и пресен чесън. Те ще направят ястието изкусително вкусно. 

Сподели:
Вкусна парена салата

Вкусна парена салата

Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие

Лакерда

Лакерда

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.