Необходими продукти:
1 малко агне, агнешки бут
1 пакетче масло
2 - 3 скилидки чесън
1 връзка зелен чесън
бял пипер (по желание)
сол (на вкус)
девесил - няколко стръка (по желание)
Начин на приготвяне:
Добре почистете агнето, като по желание може да го транжирате или да го оставите цяло. Хубаво го посолете и оставете да престои така около 12 часа.
Смесете разтопеното масло с пресованите скилидки чесън и бял пипер, след което намажете обилно отвсякъде агнешкото месо. Оставете да се маринова за 1-2 часа и го подредете в по-дълбока тава, в която сте кръстосали лозови клонки така, че да стане като повдигната решетка.
Покрийте със стръкчета девесил. Долейте вода до средата на месото и сложете фолио. Пъхнете да се пече за около 2 часа и половина.
Готово гергьовденско агне може да поднесете със прясна зелена салата, украсена с резени твърдо сварени яйца, и стръкчета пресен чесън.
По желание може да приготвите и гарнитура от малки пресни картофчета, задушени с малко мазнина и сол.
Поднесете ястието с чаша червено или бяло вино, които ще направят насладата от хапването още по-голяма.
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене