Без мед, конфитюр и мармалад, а млякото трябва да е без подсладители, оцветители и консерванти – това са само част от промените в менюто на най-малките в детските заведения. Министерството на здравеопазването готви нов проект на Наредбата за здравословното хранене на деца от 0 до 3 г., предаде бТВ.
„А когато в менюто са включени конфитюр и мармалад за децата над 1-годишна възраст, се предлага „мармалад от плодове“ и „конфитюр екстра качество“, се казва още в проектонаредбата на МЗ.
Нови изисквания има и за използването на мляко и млечни продукти – те трябва наистина да са от мляко и то с по-високо съдържание на мазнини. В продуктите не бива да има добавки.
Яйцата трябва да са пресни и да са от най-високия клас „А“, а от месата телешкото да е приоритет, предвиждат още промените.
Целта е изграждане на хранителен модел и навици за добро здраве и намаляване на риска от хронични заболявания.
Педиатърът д-р Димитрова одобрява регулацията. Работата ѝ с деца доказва, че затлъстяването при тях е голям проблем.
„Ние трябва да се стремим към намаляване на тези вредни продукти в храненето на децата, ако искаме да имаме здраво поколение. Защото затлъстяването води след себе си – особено в детската възраст, много тежки заболявания, които са социално значими.“ - категорична е д-р Емилия Димитрова.Промените са на етап обществено обсъждане, което продължава до следващия месец.
Още от България
Лъчезар Борисов: България може да привлече чужди инвеститори от автомобилния бранш
Част от партиите се страхуват да управляват, защото е необходимо да имаме максимум 3% дефицит
Ураганен вятър преобърна ТИР на подбалканския път при Сливен
Пострада голям супермаркет в града, навесът за колички е бил отнесен
Зафиров: БСП е подложена на изпитание, няма да сме изтривалка на нечистоплътни интереси
Младите хора са моралният компас