Лазанята е много вкусно италианско ястие, приготвено от едноименната паста - широки листа, които са покрити със сос, месо и сирене, изпечени във фурната. Поради калоричността, препоръчително е да консумирате това ястие умерено.
Хората, които следват кето диетата, т.е. консумират малки количества въглехидрати, не могат да се насладят на класическата италианска лазаня. Вместо това те направиха своя собствена кето версия, която има прясна тиква вместо паста.
Тиквичките не само имат много по-малко въглехидрати от тестените изделия, но и по-малко калории. В 100 грама тиква има около 20 калории, докато в 100 грама лазаня има 360 калории.
Необходими съставки:
800 г кайма
700 мл доматен сос
450 г пресни тиквички
400 г рикота
300 г настъргана моцарела
90 г настърган пармезан
1 яйце
сол и черен пипер по желание
пресен босилек
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре тиквичките и ги нарежете на тънко по дължината. Посолете и оставете за 15 минути, за да извлечете цялата вода от зеленчуците. След това изсушете нарязаните тиквички върху хартиена салфетка или плат.
2. През това време направете месния сос: запържете каймата в тиган. След това добавете доматения сос, сол и черен пипер и запържете за няколко минути.
3. В купа смесете яйцето, пармезана и рикотата. По желание добавете сол и черен пипер.
4. Поставете част от месния сос на дъното на огнеупорен съд. Поставете тиквички отгоре, за да покриете цялата повърхност.
5. Поставете половината от останалия месен сос и половината от сместа от сирене върху тиквичките.
6. Поставете останалите тиквички, месния сос и останалата смес от сирене върху сместа от сирене.
7. Поръсете отгоре настъргана моцарела.
8. Покрийте с фолио и поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. Когато изминат 40 минути, махнете фолиото и печете още 10 минути.
Украсете с листа пресен босилек и сервирайте. Добър апетит!
https://trafficnews.bg/
Кето версия на вкусната италианска лазаня
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене