17 Февруари, 2025

Родопска баница с младо цвекло

Родопска баница с младо цвекло

снимка: lakomko.blogspot.com

Солено изкушение за малки и големи

Тази баница може да приготвите по два начина – с точени кори или като мързелива баница. Който и вариант да изберете – ще си оближете пръстите, защото е много вкусна.

Нужни продукти: 
4-5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 пълна чаена лъжичка сода
бяло (или безглутеново) брашно – колкото поеме
2-3 супени лъжици олио (и бучка прясно масло)
щипка сол
20 – 25 бр. листа младо цвекло
100 гр. натрошено сирене (по желание извара)

Начин на приготвяне: Сложете киселото мляко в дълбока купа и добавете содата и солта, като бъркате добре, докато кипне млякото. След това прибавете яйцата и разбивайте, за да се получи хомогенна смес. Добавете сиренето, измитите и нарязани на лентички листа от цвекло и олиото, като бъркате, за да ги приобщите към останалата смес. След това започвате  да добавяте брашното, докато се получи средно гъсто тесто – малко по-гъсто отколкото за кекс. 
Изсипвате готовата смес в подходяща за печена правоъгълна или кръгла тавичка. Печете във фурната на средно силна фурна – около 200 градуса в продължение на 45 минути.

Готовата баница намажете обилно с масло и поръсете със сол.

Баничката е особено подходяща за закуска, като към нея може да поднесете мед, джем или сладко, които вие обичате. 

Може да я предложите и за вечеря, особено ако не сте почитатели на обилните вечери. А чаша домашно подквасено кисело мляко ще направи удоволствието от консумацията на мързеливата баница още по-голямо. 

Сподели:
Три вариации на паста със скариди в чеснов сос

Три вариации на паста със скариди в чеснов сос

Това ястие е едновременно изискано, питателно и вкусно, но и лесно за приготвяне, което го прави чудесен избор както за бърза вечеря, така и за романтична среща

"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра

"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра

Предястието е не просто необичайно и вкусно, но и изключително атрактивно за очите, защото по традиция се поднася в мидени черупки, в комбинация с препечен хляб и леко газирана пончá (Poncha) – местен коктейл с мед, лимон и местна ракия

Празнично меню: Вкусна магия за неповторими моменти

Празнично меню: Вкусна магия за неповторими моменти

Открийте специалното меню, което съчетава класически вкусове с модерни акценти, превръщайки всяка трапеза в истинско гурме изживяване. Насладете се на свежа салата със синьо сирене, хрупкави хапки със сьомга и ароматни дробени от младо телешко в гювече. Балансирани, ароматни и с интересна комбинация от вкусове, тези рецепти ще впечатлят вашите гости!