5 Декември, 2025

Родопска баница с младо цвекло

Родопска баница с младо цвекло

снимка: lakomko.blogspot.com

Солено изкушение за малки и големи

Тази баница може да приготвите по два начина – с точени кори или като мързелива баница. Който и вариант да изберете – ще си оближете пръстите, защото е много вкусна.

Нужни продукти: 
4-5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 пълна чаена лъжичка сода
бяло (или безглутеново) брашно – колкото поеме
2-3 супени лъжици олио (и бучка прясно масло)
щипка сол
20 – 25 бр. листа младо цвекло
100 гр. натрошено сирене (по желание извара)

Начин на приготвяне: Сложете киселото мляко в дълбока купа и добавете содата и солта, като бъркате добре, докато кипне млякото. След това прибавете яйцата и разбивайте, за да се получи хомогенна смес. Добавете сиренето, измитите и нарязани на лентички листа от цвекло и олиото, като бъркате, за да ги приобщите към останалата смес. След това започвате  да добавяте брашното, докато се получи средно гъсто тесто – малко по-гъсто отколкото за кекс. 
Изсипвате готовата смес в подходяща за печена правоъгълна или кръгла тавичка. Печете във фурната на средно силна фурна – около 200 градуса в продължение на 45 минути.

Готовата баница намажете обилно с масло и поръсете със сол.

Баничката е особено подходяща за закуска, като към нея може да поднесете мед, джем или сладко, които вие обичате. 

Може да я предложите и за вечеря, особено ако не сте почитатели на обилните вечери. А чаша домашно подквасено кисело мляко ще направи удоволствието от консумацията на мързеливата баница още по-голямо. 

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.