Необходими продукти:
- 1.5 кг картофи
- 3-4 глави лук
- 200 г сирене
- 3 бр. яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 150 г масло/олио
- 1 ч.л. ригън
- бял пипер
- сол
Начин на приготвяне: Картофите и лукът се рендосват. Прибавят се мазнината, сиренето - натрошено на едно, солта, белия пипер и ригана. Обърква се добре получената смес. След това се изсипва в намаслена тавичка и се пече на умерена фурна за около 1 час. Когато ястието е готово, залейте го с разбитите яйца и киселото мляко. Печете още 10 минути само на фурна запичане, докато се получи златиста коричка.
Пататникът се сервира в големи плоски чинии, нарязан на триъгълници, квадрати или ромбове - по ваш вкус. Много подходящо е да се поднесе с овче кисело мляко или чаша хубаво червено вино.
Още от Магии в кухнята
Никулден е – без шаран на трапезата празникът не е истински
Три изпитани рецепти, за да приготвите незабравимо ястие в чест на свети Николай Чудотворец
Три вида вкусни пухкави мекици
Да похапнеш мекици в деня на свети Сава – благословия за здраве и благополучиe
Обредни храни на Варвара - Женска Коледа
На днешния празник задължително хапнете сладка царевица за здраве и берекет