23 Ноември, 2024

Родопски пататник на фурна

Родопски пататник на фурна

Необходими продукти:

  • 1.5 кг картофи
  • 3-4 глави лук
  • 200 г сирене
  • 3 бр. яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 150 г масло/олио
  • 1 ч.л. ригън
  • бял пипер
  • сол

Начин на приготвяне: Картофите и лукът се рендосват. Прибавят се мазнината, сиренето - натрошено на едно, солта, белия пипер и ригана. Обърква се добре получената смес. След това се изсипва в намаслена тавичка и се пече на умерена фурна за около 1 час. Когато ястието е готово, залейте го с разбитите яйца и киселото мляко. Печете още 10 минути само на фурна запичане, докато се получи златиста коричка.

Пататникът се сервира в големи плоски чинии, нарязан на триъгълници, квадрати или ромбове - по ваш вкус. Много подходящо е да се поднесе с овче кисело мляко или чаша хубаво червено вино.

Сподели:

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Какво да изберем: Олио или зехтин?

Кое е най-доброто масло за пържене