5 Декември, 2025

Съхранение на ябълки

Съхранение на ябълки

В зависимост от сорта плодовете са качествени до 7 месеца след беритбата

Съвсем скоро ще дойде зимата, а тогава трудно може да открием вкусни и сочни плодове. Купешките ябълки са скъпи и не винаги имат вкус точно на ябълка, за това ако имате ябълково дърво, от което можете да наберете плодове за зимата, трябва да се възползвате. За да съхраните възможно най-дълго здрави ябълките, направете следното:

. Съхранявайте ябълките на хладно и тъмно място с висока влажност - например килер с прозорец, където често да проветрявате. Ако няма прозорец, поставете съдове с вода в помещението.
. Добре е да знаете какъв сорт са вашите ябълки, защото не всички стават за дългосрочно съхранение.
. Поставете ябълките в равни щайги или в пластмасови касетки с гнезда за плодове.
. Можете да покриете дъното на щайгите с картон. В случай, че щайгата е висока, слагайте по един лист картон на всеки „етаж“ от ябълки.
. Запазете за зимата само здрави плодове с дръжки, тъй като иначе бързо се развалят.
. Всяка седмица проверявайте ябълките и отстранявайте загнилите плодове, в противен случай ще се „заразят“ и останалите ябълки и ще се развалят. Това се случва заради безцветния газ етилен, който ябълките изпускат и така влияят на плодовете около тях да зреят и съответно да се развалят по-бързо.
. За да предотвратите бързото изсъхване на ябълките, може да покриете щайгите с прозрачно фолио на дупчици или пък всяка ябълка да е в отделна найлонова торбичка, за да се възпрепятства разпространението на етилен.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза