6 Декември, 2025

Шеф-готвачът, който накара жените да готвят и да отслабват

Шеф-готвачът, който накара жените да готвят и да отслабват

Роко ди Спирито

Роко ди Спирито подлуди Америка с рецептите си, които гарантират бързо и трайно топене на излишните килограми

Роко ди Спирито е американски шеф-готвач, популярен с италиано-американската си кухня и иновативен стил на готвене. Той е завършил Американския кулинарен институт. Издал e девет кулинарни книги, а последната му веднага оглавява класацията на бестселърите на „Ню Йорк таймс”. Тя съдържа рецепти за правилно хранене, с които се отслабва. Самият Роко е отслабнал около 15 кг, готвейки и хранейки се по този начин. През 2012 г. стартира предаването „Now Eat This!“, а през 2013 г. е водещ на кулинарното риалити по Food Netwok „Restaurant Divided“. Става известен с участието си в тв риалити за отслабване. В него той учи участниците как да си приготвят вкусна, но диетична храна. Диетата на Роко е основана на три основни принципа: 

1. Следете калоричността на менюто си. Ди Спирито е против драстичните ограничения на мазнините и въглехидратите. Според него е важно отслабващите жени да ограничат дневното си меню до 1200-1400 калории, а мъжете – до 1400-1600. И обещава те да свалят 4,5 кг за две седмици. Диетата разпределя порциите за деня по следния начин: закуска от 150-250 кал., за обяд 250-350 и на вечеря 350-450 кал. Към тези основни хранения Роко добавя и три междинни закуски от по 75-150 кал. По отношение на течностите препоръчва на ден да изпиваме минимум 10 чаши по 240 мл вода.

2. Гответе нискокалорични ястия. Според готвача е важно в храната ни да се съдържат умерени количества въглехидрати и мазнини. Но това не означава, че ще е безвкусна. Просто трябва да се научим да приготвяме вредната и съблазнителна храна така, че да стане нискокалорична и полезна. 

3. Бъдете активни. „Всичко е много просто – обяснява ди Спирито. – Изгаряйте повече калории.“ Той ни съветва винаги да имаме в кухнята си колкото се може повече билки, подправки и екстракти от растения. Препоръчва горещо подправката „течен дим“. С нея месото ще получи аромат на огън, все едно е приготвено на барбекю. За 1 кг месо е достатъчна само 1 суп. лъжица. Балсамовият оцет придава невероятен вкус на соевото сирене тофу, което мнозина не харесват. Роко предлага да си приготвим следния дресинг, с който да подправим този диетичен продукт или салатите си. Смесете 1/3 чашка балсамов оцет, портокалов сок, малко червено вино, 1,5 с.л. соев сос. 1 ч.л. мед и 3 с.л. зехтин. Кулинарът препоръчва да използваме като сгъстители в ястията черен боб или белтъци, като така ще намалим калоричността им.
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза