Това е една семейна и издържала теста на времето рецепта за питки със сирене. Или „сиреньови питки“. Разказа я пред skafeto.com Теди Кацарова, като уточни, че е получила рецептата от своята баба. И още нещо – Теди твърди, че това е най-прекрасната възможна закуска, но допълва, че питките спокойно могат да заменят хляба на всяка една трапеза.
Ето какви продукти са ви необходими
– за кваса:
мая – 1 кубче,
брашно – 1 чаена чаша,
топла вода – 250 мл,
захар – 1 супена лъжица
за тестото:
брашно – 4 1/2 чаени чаши (600-650 грама),
кисело мляко – 1/2 чаена чаша,
яйца – 2 броя,
оцет – 1 супена лъжица,
олио – 1 супена лъжица,
сол – 1 чаена лъжица,
сирене – 150 грама (натрошено),
краве масло – 100 грама,
жълтък – 1 брой
В купа изсипете 250 мл топла вода, разтворете в нея кубчето мая, добавете брашното и 1 супена лъжица захар. Бъркайте до получаване на еднородна каша, покрийте с кърпа и оставете съда на топло, докато сместа втаса – трябва да се надигне двойно и да се получат балончета. Докато чакате сместа с маята да втаса, пресейте брашното. В отделен съд разбъркайте яйцата заедно с киселото мляко, солта, олиото и оцета.
След като сместа с маята е втасала, добавете към нея течната смес с яйцата, като леко разбърквате. При непрекъснато бъркане малко по малко добавете пресятото брашно и замесете меко тесто, което трябва да поставите в голяма купа. Оставете тестото да втаса на топло за около 40-50 минути, докато удвои обема си.
След като тестото втаса, идва моментът, в който трябва да оформите питките. Разделете тестото на три равни части. Всяка част разтеглете на правоъгълник, който трябва да намажете с разтопено на водна баня масло. Поръсете обилно с натрошено сирене. Навийте правоъгълника откъм широката страна, така че да се получи дълго руло. Нарежете рулото на колелца. Колелцата наредете плътно в тава, предварително намазана с мазнина. Накрая намажете с разбит жълтък. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или докато питките придобият апетитен златист цвят.
Повторете процедурата и с останалите две части тесто.
Тази рецепта ползва Теди Кацарова и я е получила от своята баба
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.