Зеленчуците са неизменна част от всеки здравословен хранителен режим, но за съжаление са си спечелили славата на непривлекателна, еднообразна и безвкусна храна. Истината е съвсем различна. Съществуват хиляди видове зеленчуци, като точният им брой е неизвестен, но това определено е една от най-разнообразните хранителни групи. Само броят на познатите сортове домати в света надхвърля 400…
При желание от ваша страна няма да се затрудните да консумирате различни зеленчуци всеки ден в продължение на седмица и дори две. Съгласете се, че това в никакъв случай не може да се нарече скучна храна.
За да превърнем зеленчуците, които консумираме, в ежедневно неустоимо кулинарно изкушение, ни е необходимо единствено въображение!
В хранителни режими често присъстват „зеленчуци по избор“ в различни комбинации – с месо; с яйца и сирене; само със сирене и др. Интересно е, че голяма част от хората, спазващи режим, не се възползват от свободата, която „зеленчуци по избор“ им дава и сами ограничават избора си до сурови домати и краставици или зелена салатка. Това прави менюто им скучно и еднообразно, а то може да е различно всеки ден!
Единственото ограничение при приготвянето на зеленчуците, е да използвате минимално количество мазнина – всичко друго е позволено!
Няколко идеи за приготвяне на зеленчуците:
2 яйца, зеленчук по избор и сирене:
(забравете за варианта 2 варени яйца, домат и краставица и парче сирене)
Омлет със сирене, приготвен в тефлонов тиган, гарниран със зеленчуци, запечени на скара (гъби, чушки, тиквички)
Бъркани яйца със спанак и сирене.
Домати/чушки/тиквички, пълнени с яйце и сирене, на фурна.
Зеленчуци по избор и сирене:
Зеленчукова супа с настъргано сирене.
Зелен фасул с лук и чесън и добавка сирене.
Можете да използвате всякакви видове пресни и сухи подправки, като ограничавате максимално солта. Не се притеснявайте да добавяте и лук и /или чесън, ако сте решили да сготвите зеленчуците си по избор.
Бихте могли да комбинирате много рецепти, всичко зависи от въображението ви, както и от настроението и желанието ви да прекарате известно време в кухнята. Може също така да модифицирате любимите си и традиционните готварски рецепти, като просто намалите количеството мазнина или като смените готварската технология, така че да не се лишавате от любимите си ястия. Например, ако обожавате „тиквички с кисело мляко и чесън“, вместо да ги пържите (да не говорим за времето, което ще спестите!), бихте могли да нарежете тиквичките на шайби, да ги подредите върху хартия за печене и да ги метнете във фурната.
Приготвяне на неустоими зеленчуци
Основните грешки, които хората допускат, когато приготвят зеленчуци, са прекалено готвене и недостатъчно овкусяване.
Независимо дали ги варите, сотирате, приготвяте на пара или използвате грил или скара – опитайте да намалите малко времето за приготвяне (зеленчуците трябва да са все още малко хрупкави, когато ги махнете от „огъня“). След това ги овкусете със „завършващ сос“ и подправки.
За бърз „завършващ сос“ можете да опитате следното: Разбъркайте равни количетсва зехтин и балсамов оцет с половин чаена лъжичка чесън (нарязан на ситно) и половин чаена лъжичка горчица. Поръсете овкусените зеленчуци със запечени и накълцани бадеми; тиквени семки или пресни подправки като кориандър, копър, босилек, пресен лук. Насладете се на зеленчуци с чудесен вкус!
Вариантите за приготвяне на „зеленчуци по избор“, които topforma.bg предлага, са безбройни! Бъдете креативни! Интересувайте се, импровизирайте, опитвайте нови храни и обогатявайте вашата кухня! Най-важно е да се наслаждавате на храната си.
снимка: topforma.bg
Това определено е една от най-разнообразните хранителни групи
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура