5 Декември, 2025

Сочната редена мусака на бай Данчо

Сочната редена мусака на бай Данчо

Приготвяне 30 мин., готвене 50 мин., общо 80 мин., порции 12

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

кайма - 500 г
картофи - 800 г
олио - 80 мл
лук - 1 глава
домати - 6 бр.
червен пипер - 1 ч.л.
черен пипер - на вкус
магданоз - на вкус
сол - на вкус

ЗАЛИВКА

яйца - 1 бр.
брашно - 1 с.л.
прясно мляко - 300 мл
сол - на вкус
кашкавал - 80 г за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В половината мазнина задушете нарязаните лук и 1 домат, докато останат на мазнина. Прибавете каймата, червения пипер, сол на вкус, черен пипер, нарязания магданоз и малко вода.

Задушете при непрекъснато бъркане, докато отново остане на мазнина. Обелете и нарежете картофите на тънки филийки, нарежете и доматите на тънки филийки.

В правоъгълна тава, намазана с останалото олио, наредете ред домати, следва ред картофи и посолете на вкус. Равномерно разпределете задушената кайма, а върху нея отново ред картофи и ред домати.

Залейте с вода до нивото на картофите и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна до готовност на картофите.

Разбийте яйцето, добавете брашното и млякото, разбъркайте до гладка смес и посолете на вкус.

Залейте мусаката със сместа, поръсете с настъргания кашкавал и запичате отново до златисто кафява коричка на кашкавала.

Сочна и много вкусна редена мусака на бай Данчо – готвачът на Тодор Живков.

recepti.gotvach.bg

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.