5 Декември, 2025

Содената питка е задължителна за Антоновден

Содената питка е задължителна за Антоновден

Готовата питка се увива в кърпа

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики. В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве. 

Тъй като празникът е в средата на зимата, още повече и средата на „свинския месец", за празника на именника задължително на трапезата трябва да има: печено свинско, свински ребра със зеле, луканка и обредните ястия: варено жито, баница, орехи, мед.

Содена питка

Необходими продукти: 

500 гр кисело мляко
2 с.л. олио
1 к.л. сода
1 к.л. сол
1 к.л захар
брашно (колкото поема за меко тесто; на пипане усещането наподобява това на "възглавничката на ухото") 

Начин на приготвяне:

Содата се гаси в киселото мляко. Добавя се солта, захарта и олиото и се омесва с брашното, колкото поеме до меко тесто. Оформя се  питка и се пече на 180 градуса. Готовата питка се увива в кърпа.
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза