Спагети "Карбонара" с горгонзола и чипс от прошуто
Съставки за 4 порции
100 г Прошуто или хамон
400 г спагети
200 г сирене Горгонзола
60 г пармезан
250 мл готварска сметана
2 стръка пресен босилек
2 жълтъка
сол
бял пипер
маслиново масло
Начин на приготвяне
Време за приготвяне: 60 мин.
Допълнителна информация: без времето за охлаждане
Започваме с разстилането на хамона или прошутото върху хартия за печене в тава и сушенето във фурна на 110 – 130° C. Печем, докато стане на сух хрупкав чипс. Оставяме да изстине и го натрошаваме с ръце на едро.
Сваряваме спагетите и ги отцеждаме.
В голям съд смесваме сметаната, горгонзолата и пармезана и готвим до разтапянето на всички сирена.
Прибавяме спагетите и разбъркваме добре.
Добавяме ситно нарязания босилек и натрошения хамон или прошуто.
Сваляме от огъня, слагаме двата жълтъка и бъркаме динамично (жълтъците ще се сготвят от температурата на горещия съд и на пастата.)
Овкусяваме със сол и бял пипер и поднасяме с няколко капки маслиново масло отгоре.
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене