С напредването на възрастта е естествено да забелязваме промени в паметта и концентрацията. Ежедневни неща като забравяне на имена, справяне с няколко задачи едновременно или намирането на точната дума, могат да станат предизвикателство. Макар тези явления да са често срещани, те не са неизбежна част от стареенето. Защо е толкова важно да обърнем внимание на храната, която консумираме? Защото тя играе ключова роля за поддържането на нашия мозък в най-добра форма.
Хранене за остър ум
Няма универсално решение или магическа храна, която да предотврати когнитивния упадък, но изграждането на балансирана диета, богата на определени хранителни вещества, може да забави процесите на стареене на мозъка. Според експерти като нутрициониста Мади Пасквариело, една такава диета трябва да включва:
- Растителни протеини
- Ограничен прием на сол и наситени мазнини
- Много плодове и зеленчуци
- Зехтин и ядки
- Пълнозърнести храни
- Риба
Всички тези храни са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, които предпазват мозъчните клетки от увреждане и подпомагат невронните връзки.
Шест храни, които ще подмладят мозъка ви
Експертите от EatingWell препоръчват шест основни храни, които са особено полезни за хора над 60 години, но могат да бъдат включени в диетата на всеки, който иска да подобри когнитивните си функции:
Мазна риба: Сьомгата, скумрията, сардините и херингата са богати на Омега-3 мастни киселини (EPA и DHA). Те намаляват възпалението в тялото и мозъка, което е ключово за предотвратяването на сериозни заболявания като Алцхаймер и инсулт.
Боровинки: Тези малки плодове са истинска суперхрана за мозъка. Проучвания показват, че дори и в замразен вид, боровинките подобряват скоростта на умствената обработка на информация. Експертите препоръчват поне една до две порции плодове дневно за оптимално здраве на мозъка.
Зеленолистни зеленчуци: За съжаление, повечето хора не консумират достатъчно спанак, къдраво зеле и кейл. Тези зеленчуци са богати на витамин К, бета-каротин и витамин Е, които подобряват паметта и способността за учене.
Кръстоцветни зеленчуци: Броколи, карфиол и зеле съдържат високи нива на антиоксиданти, които предпазват мозъчните клетки. Редовната им консумация е свързана с по-нисък риск от когнитивен упадък и подобряване на чревната микробиота, която също е пряко свързана с функциите на мозъка.
Яйца: Те са отличен източник на холин – хранително вещество, от съществено значение за производството на ацетилхолин, невротрансмитер, който отговаря за паметта. Ниският прием на холин е свързан с по-висок риск от деменция, затова не пропускайте яйцата в менюто си.
Фъстъци: Богати на антиоксиданти и флавоноиди, фъстъците помагат за намаляване на малките пропуски в паметта, известни като субективен когнитивен упадък. Те също така са добър източник на фибри и магнезий, които допълнително подпомагат здравето на мозъка.


Коментари (0)