24 Ноември, 2024

Страхотно гурме изживяване? Има само едно условие

Страхотно гурме изживяване? Има само едно условие

Български подправки, предложени на традиционен базар. Снимка: Уикипедия

Ястието и подправката трябва добре да си пасват

Подправките са най-добрата добавка за ястията. Те могат да направят от обикновената манджа страхотно гурме изживяване. Има само едно условие - ястието и подправката трябва добре да си пасват. Някои ръсят сушени зелении от бурканчета с вещерска щедрост - но не количеството прави вкуса. Трябва точно да знаете коя подправка на коя храна отива, как ще допълни, обогати и разгърне вкуса й, кога точно да я сложите, прясна или свежа е по-добре да бъде и какво количество да ръснете. 

Пример за перфектна комбинация са агнешкото месо и ментата. Много добре се допълват също така доматите и босилека. 

Следва списък с храни и съответните подправки, които заедно образуват перфектната двойка. Не забравяйте да си го припомните следващия път, когато готвите и със сигурност ще откриете разликите.  
 
Няколко различни билки и подправки допълват 20 хранителни продукта. Ако в ястието, което приготвяте, те са основни, смело може да сложите от тези подправки. Това е списък, който ще бъде полезен на всеки, който иска да се развихри в кухнята, но и да се получи хармонично и вкусно. 

Ябълки - майорана, розмарин
Кайсии - босилек, мащерка
Телешко месо - дафинов лист, кориандър, сибирски лук, майорана, риган, магданоз, розмарин, мащерка
Боровинки - босилек, мента, естрагон, мащерка
Хляб - сибирски лук, копър, риган, магданоз, розмарин, мащерка, чубрица
Броколи - магданоз, салвия
Моркови - копър, магданоз, розмарин, мента, мащерка
Сирене - босилек, копър, магданоз, салвия, естрагон, мащерка, чубрица
Краставици - мента, копър, магданоз, босилек
Патладжани - магданоз, мента
Яйца - чубрица, риган, магданоз
Боб - джоджен, девесил, магданоз, чубрица
Риба - копър, мента, мащерка, майорана, магданоз
Зелен боб - копър, майорана, риган
Агнешко месо - мента, девесил, копър, майорана, магданоз, джоджен, кориандър, куркума
Гъби - магданоз, салвия, мащерка
Паста - босилек, риган, сибирски лук, розмарин
Свинско месо - босилек, кориандър, магданоз, розмарин, риган, салвия
Картофи - копър, мащерка, салвия, риган, розмарин
Ориз - естрагон, магданоз, сибирски лук
Домати - босилек, магданоз, риган

Източник: ladyzone
Сподели:

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Какво да изберем: Олио или зехтин?

Кое е най-доброто масло за пържене