Армеевата чорба! Това е най-лесната студена зимна чорбица, като че ли позабравена, но вкусна, освежаваща, изтрезняваща, изпитана във времето още от нашите предци. Позната е и с много точното име като „Чорба „трезве“ или „ Бисмарк".
Славата й се носи като идеалното изтрезняващо средство срещу махмурлук, особено след тежките януарски празници. Но това е и една лека и полезна чорбица през зимния период, заради съставките си, съдържаща фибри, витамини, антиоксиданти и пробиотици. Успешно може да се ползва по време на пости.
Продукти
1,5 л зелев сок
2 – 3 стръка праз лук
300 – 400 г кисело зеле
2 сухи червени чушки – сладки или люти
2 – 3 с. л. олио (зехтин)
1 ч. л. червен пипер
Приготвяне
Има различни варианти за приготвянето, в зависимост от това дали е „коктеил“ или „чорба“.
Използва се прясно наточен зелев сок. Като престои на открито, сокът изменя вкуса си.
За "коктейла" се смесват зелевият сос със ситно нарязания праз лук и се поръсва с червен пипер.
Вариант на чорба: зелев сок, праз лук, олио, червен пипер, сухи червени сладки чушки, или сухи лютиви чушлета, предварително леко запечени и натрошени на ситно.
И за Армеевата чорба – киселото зеле, нарязано на ситно; зелев сок; праз лук; олио (зехтин); червен пипер; сухи червени сладки чушки, или лютиви чушлета, предварително леко запечени и натрошени на ситно.
(da-gotvim-s-tillia)
Още от Магии в кухнята
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура