6 Декември, 2025

Армеевата зимна чорбица, освежаваща, изтрезняваща, изпитана от дедите ни

Армеевата зимна чорбица, освежаваща, изтрезняваща, изпитана от дедите ни

Армеевата чорба! Това е най-лесната студена зимна чорбица,  като че ли позабравена, но вкусна, освежаваща, изтрезняваща,  изпитана  във времето още от нашите предци. Позната е и с много точното име като „Чорба  „трезве“ или „ Бисмарк".

Славата й се носи като идеалното изтрезняващо средство срещу махмурлук, особено след тежките януарски празници. Но това е и една лека и полезна чорбица през зимния период, заради съставките си, съдържаща фибри, витамини,  антиоксиданти и пробиотици. Успешно може да се ползва по време на пости.

Продукти

1,5 л зелев сок
2 – 3 стръка праз лук
300 – 400 г  кисело зеле
2 сухи червени чушки – сладки или люти
2 – 3 с. л. олио (зехтин)
1 ч. л. червен пипер

Приготвяне

Има различни варианти за приготвянето, в зависимост от това дали е „коктеил“ или „чорба“.
Използва се прясно наточен зелев сок. Като престои на открито, сокът изменя вкуса си.

За "коктейла" се смесват зелевият сос със ситно нарязания праз лук и се поръсва с червен пипер.

Вариант на чорба: зелев сок, праз лук, олио, червен пипер, сухи червени сладки чушки, или сухи лютиви чушлета, предварително леко запечени и натрошени на ситно.

И за Армеевата чорба – киселото зеле, нарязано на ситно; зелев сок; праз лук; олио (зехтин); червен пипер; сухи червени сладки чушки, или лютиви чушлета, предварително леко запечени и натрошени на ситно.

(da-gotvim-s-tillia)

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза