24 Ноември, 2024

Армеевата зимна чорбица, освежаваща, изтрезняваща, изпитана от дедите ни

Армеевата зимна чорбица, освежаваща, изтрезняваща, изпитана от дедите ни

Армеевата чорба! Това е най-лесната студена зимна чорбица,  като че ли позабравена, но вкусна, освежаваща, изтрезняваща,  изпитана  във времето още от нашите предци. Позната е и с много точното име като „Чорба  „трезве“ или „ Бисмарк".

Славата й се носи като идеалното изтрезняващо средство срещу махмурлук, особено след тежките януарски празници. Но това е и една лека и полезна чорбица през зимния период, заради съставките си, съдържаща фибри, витамини,  антиоксиданти и пробиотици. Успешно може да се ползва по време на пости.

Продукти

1,5 л зелев сок
2 – 3 стръка праз лук
300 – 400 г  кисело зеле
2 сухи червени чушки – сладки или люти
2 – 3 с. л. олио (зехтин)
1 ч. л. червен пипер

Приготвяне

Има различни варианти за приготвянето, в зависимост от това дали е „коктеил“ или „чорба“.
Използва се прясно наточен зелев сок. Като престои на открито, сокът изменя вкуса си.

За "коктейла" се смесват зелевият сос със ситно нарязания праз лук и се поръсва с червен пипер.

Вариант на чорба: зелев сок, праз лук, олио, червен пипер, сухи червени сладки чушки, или сухи лютиви чушлета, предварително леко запечени и натрошени на ситно.

И за Армеевата чорба – киселото зеле, нарязано на ситно; зелев сок; праз лук; олио (зехтин); червен пипер; сухи червени сладки чушки, или лютиви чушлета, предварително леко запечени и натрошени на ситно.

(da-gotvim-s-tillia)

Сподели:

Лакерда

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура