5 Декември, 2025
/

Супа „Салца“ – студена вкусотия за лятото

Супа „Салца“ – студена вкусотия за лятото

снимка: Faktor.bg

За горещите летни дни освен традиционният таратор може да си направите бърза, лесна и много вкусна супа от домати

Когато температурите се покачват, търсим леко и свежо ястие, което да ни разхлади и зареди с полезни витамини. Вместо класическия таратор, ви предлагаме лесна и бърза рецепта за студена доматена супа –  "Салца". Това е истинска лятна вкусотия, приготвена изцяло от пресни, натурални продукти, без термична обработка, която запазва всички аромати и полезни вещества.

За приготвянето ви трябват:

  • 6 узрели, месести домата

  • 2–3 лъжици доматено пюре или салца

  • 1 зелена, приятно лютива чушка

  • ½ глава червен лук

  • 3–4 скилидки чесън

  • 2–3 стръка пресен босилек

  • зехтин и сол на кристали на вкус

Начин на приготвяне:
Обелете доматите и ги пасирайте до гладка смес, като отстраните семките и ципите. Добавете ситно нарязани лук и лютивата чушка, както и доматеното пюре за плътност. Счукайте чесъна и го прибавете към сместа, след което разбъркайте добре. Оставете супата да се охлади в хладилника поне няколко часа, за да се смесят ароматите. Преди сервиране овкусете със сол, зехтин и листенца пресен босилек.

Ако желаете, може да поднесете супата с настърган пармезан или натрошено твърдо саламурено сирене за още по-богат вкус.

Тази супа е идеалното лятно решение – свежа, здравословна и лесна за приготвяне. Насладете й се в горещите дни и заредете тялото си с натурална енергия.

Приятен апетит!

Сподели:

Коментари (1)

  • 01:37, 19 Юни, 2025

    Орязана версия на испанското газпачо

    Отговор
Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.