24 Ноември, 2024

Супа с червено зеле и ябълки

Супа с червено зеле и ябълки

Рецепта за любителите на нетрадиционните вкусове

Необходими продукти: 

4 бр. ябълки 
2 с.л. краве масло 
1 гл. лук кромид стар 
1 зеле червено 
4.50 ч.ч. бульон телешки 
1/2 ч.л. сол 
1/2 ч.л. черен пипер млян 
1 с.л. лимонов сок 
1/2 ч.ч. сметана квасена 
1/2 вр. копър пресен 
1/4 ч.ч. оцет винен 

Начин на приготвяне: 

Нарязват се 2 от ябълките, като се обелват предварително, на кубчета. В голяма тава на средна температура се загрява маслото. Слага се лукът и се запържва. Добавят се ябълките.

След 3-4 минути се слага и зелето, нарязано ситно. Разбърква се периодично в рамките на 5-6 минути. Налива се оцетът, оставя се да заври, разбърква се, за да не залепне междувременно. Налива се и бульонът, добавят се солта и пиперът и се оставя да заври. Намалява се и се оставя да къкри, след като заври течността. Оставя се, докато всичко омекне. 

Междувременно се настъргват останалите ябълки, слагат се в малка купа и се добавя лимовия сок. Оставят се настрана за малко. Когато супата е готова и всички продукти са се сварили, се маха от котлона и в нея се слагат ¾ от ябълките с лимона. Разпределя се в купички, слага се по една лъжица сметана във всяка, поръсва се с останалите ябълки и наситнения копър.

(woman.bg)
Сподели:

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Какво да изберем: Олио или зехтин?

Кое е най-доброто масло за пържене