5 Декември, 2025

Супа с червено зеле и ябълки

Супа с червено зеле и ябълки

Рецепта за любителите на нетрадиционните вкусове

Необходими продукти: 

4 бр. ябълки 
2 с.л. краве масло 
1 гл. лук кромид стар 
1 зеле червено 
4.50 ч.ч. бульон телешки 
1/2 ч.л. сол 
1/2 ч.л. черен пипер млян 
1 с.л. лимонов сок 
1/2 ч.ч. сметана квасена 
1/2 вр. копър пресен 
1/4 ч.ч. оцет винен 

Начин на приготвяне: 

Нарязват се 2 от ябълките, като се обелват предварително, на кубчета. В голяма тава на средна температура се загрява маслото. Слага се лукът и се запържва. Добавят се ябълките.

След 3-4 минути се слага и зелето, нарязано ситно. Разбърква се периодично в рамките на 5-6 минути. Налива се оцетът, оставя се да заври, разбърква се, за да не залепне междувременно. Налива се и бульонът, добавят се солта и пиперът и се оставя да заври. Намалява се и се оставя да къкри, след като заври течността. Оставя се, докато всичко омекне. 

Междувременно се настъргват останалите ябълки, слагат се в малка купа и се добавя лимовия сок. Оставят се настрана за малко. Когато супата е готова и всички продукти са се сварили, се маха от котлона и в нея се слагат ¾ от ябълките с лимона. Разпределя се в купички, слага се по една лъжица сметана във всяка, поръсва се с останалите ябълки и наситнения копър.

(woman.bg)
Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.