27 Декември, 2025

Супа с патладжан и леща - бърза, лесна, вкусна

Супа с патладжан и леща - бърза, лесна, вкусна

снимка: recepti.bg

Необходими продукти
1 патладжан
1 пълна ч.ч. оранжева леща /100-150 г/
2 домата
1 морков
1 червена чушка
1 зелена чушка
½ глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
6-7 с.л. зехтин за пържене
1 с.л. балсамов /обикновен/ оцет по желание
5-6 клонки пресен магданоз /1 ч.л. сушен/
3-4 стръка пресен риган /1 ч.л. сушен/
1 ч.л. кимион
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязваме патладжан на филийки, редим в купичка, надупчваме на няколко места повърхността и осоляваме. Изчакваме да се отцеди горчивия сок за 10-15 мин., след което го отцеждаме.

Измиваме много добре леща и я поставяме в тенджерата. Оставяме я да заври и изхвърляме първата вода. Към измитата леща добавяме нарязани лук, морков и чушки и заливаме с 1 л студена вода. Варим в продължение на 15-20 мин. или докато зеленчуците омекнат.

Нарязваме на малки кубчета патладжан и го поставяме в тиган. Запържваме в сгорещен зехтин за няколко минути, заедно с нарязаните на ситно скилидки чесън.

След като продуктите омекнат, прибавяме нарязани на кубчета домати. Разбъркваме и пържим за кратко.

Поръсваме вече сварената леща с 2 ч.л. сол и кимион. Прехвърляме запържените зеленчуци, доливаме още малко вода. Варим още 15 мин. на бавен огън под капак.

В самия край поръсваме с наситнени пресни подправки и поливаме с балсамов оцет по желание.

Източник: https://zvezdev.com

Сподели:

Коментари (0)

Зимна бурания за Бъдни вечер 

Зимна бурания за Бъдни вечер 

В народната традиция особено място този ден имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите