Необходими продукти
1 патладжан
1 пълна ч.ч. оранжева леща /100-150 г/
2 домата
1 морков
1 червена чушка
1 зелена чушка
½ глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
6-7 с.л. зехтин за пържене
1 с.л. балсамов /обикновен/ оцет по желание
5-6 клонки пресен магданоз /1 ч.л. сушен/
3-4 стръка пресен риган /1 ч.л. сушен/
1 ч.л. кимион
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжан на филийки, редим в купичка, надупчваме на няколко места повърхността и осоляваме. Изчакваме да се отцеди горчивия сок за 10-15 мин., след което го отцеждаме.
Измиваме много добре леща и я поставяме в тенджерата. Оставяме я да заври и изхвърляме първата вода. Към измитата леща добавяме нарязани лук, морков и чушки и заливаме с 1 л студена вода. Варим в продължение на 15-20 мин. или докато зеленчуците омекнат.
Нарязваме на малки кубчета патладжан и го поставяме в тиган. Запържваме в сгорещен зехтин за няколко минути, заедно с нарязаните на ситно скилидки чесън.
След като продуктите омекнат, прибавяме нарязани на кубчета домати. Разбъркваме и пържим за кратко.
Поръсваме вече сварената леща с 2 ч.л. сол и кимион. Прехвърляме запържените зеленчуци, доливаме още малко вода. Варим още 15 мин. на бавен огън под капак.
В самия край поръсваме с наситнени пресни подправки и поливаме с балсамов оцет по желание.
Източник: https://zvezdev.com
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.