7 Декември, 2025

Супа с патладжан и леща - бърза, лесна, вкусна

Супа с патладжан и леща - бърза, лесна, вкусна

снимка: recepti.bg

Необходими продукти
1 патладжан
1 пълна ч.ч. оранжева леща /100-150 г/
2 домата
1 морков
1 червена чушка
1 зелена чушка
½ глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
6-7 с.л. зехтин за пържене
1 с.л. балсамов /обикновен/ оцет по желание
5-6 клонки пресен магданоз /1 ч.л. сушен/
3-4 стръка пресен риган /1 ч.л. сушен/
1 ч.л. кимион
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязваме патладжан на филийки, редим в купичка, надупчваме на няколко места повърхността и осоляваме. Изчакваме да се отцеди горчивия сок за 10-15 мин., след което го отцеждаме.

Измиваме много добре леща и я поставяме в тенджерата. Оставяме я да заври и изхвърляме първата вода. Към измитата леща добавяме нарязани лук, морков и чушки и заливаме с 1 л студена вода. Варим в продължение на 15-20 мин. или докато зеленчуците омекнат.

Нарязваме на малки кубчета патладжан и го поставяме в тиган. Запържваме в сгорещен зехтин за няколко минути, заедно с нарязаните на ситно скилидки чесън.

След като продуктите омекнат, прибавяме нарязани на кубчета домати. Разбъркваме и пържим за кратко.

Поръсваме вече сварената леща с 2 ч.л. сол и кимион. Прехвърляме запържените зеленчуци, доливаме още малко вода. Варим още 15 мин. на бавен огън под капак.

В самия край поръсваме с наситнени пресни подправки и поливаме с балсамов оцет по желание.

Източник: https://zvezdev.com

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза