За да се запазят доматите за зимата, домакините използват най-различни трикове и рецепти: консерви, сушени, а някои знаят как да се замразяват във фризера. В тях се съдържа голямо количество витамини и микроелементи. Това е много удобен начин за използване на доматите в различни ястия по време на студения период.
Има няколко начина да запазим пресни домати във фризера. За да започнем правилно, внимателно ги инспектираме за наранявания и наличие на вредители. За съхранение във фризера можем да използваме всеки сорт домати, но доматите рома или ръгби са най-подходящи. Те не съдържат прекалено много вода. При замразяването сол и черен пипер не се изисква. Замразените домати в найлонова торбичка, плътно опаковани, се използват в приготвянето на пица, добавка към супи и месни ястия.
БЕЛЕНИ ДОМАТИ ВЪВ ФРИЗЕРА
Много е удобно да се използват замразени белени домати през зимата. За тяхното приготвяне трябва да налеем вода в съд и да изчакаме тя да заври, след което намаляваме котлона. Горещата вода ще помогне лесно да премахнем обелката.
Преди подреждане във фризера, доматите трябва да се охладят до стайна температура в продължение на 20 минути.
КАК ДА ЗАМРАЗИМ НАРЯЗАНИ ДОМАТИ
Има и друг много добър начин. Преди замразяване доматите се изплакват, подсушават и ги минаваме през месомелачка. При липсата на такава, доматите могат да бъдат смлени с блендер или да се рендосат. За подправки използвайте само билки.
ЗАМРАЗЕН ДОМАТЕН СОС
Смелете доматите или ги рендосайте. След това ги сложете да врят в продължение на пет минути. Една минута преди да ги дръпнете от котлона, добавете нарязани чушки и лук. Готовият сос се охлажда, излива се в пластмасов контейнер и се изпраща за съхранение във фризера.
Съхраняване на домати във фризера ще осигури на вас и вашето семейство достъп до естествените витамини по време на студения сезон.
Преди употреба замразените зеленчуци трябва да се изплакнат със студена вода. Целите домати могат да бъдат използвани и за пълнене с месо, ориз, сирене и други зеленчуци - както и в приготвянето на любимите ви вкусни ястия. През зимата, когато естествените витамини са оскъдни, замразените зеленчуци изглеждат по-вкусни и ароматни.
В тях се запазва голяма част от витамините и фолиевата киселина
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.