5 Декември, 2025

Ру - тънкостите при приготвянето му

Ру - тънкостите при приготвянето му

Те са познати само на най-добрите кулинари в света

Какво трябва да знаем при приготвянето на сместа за сгъстяване, позната още като Ру? Ето тънкостите познати само на най-добрите кулинари в света:

Ру е съставна част на много сосове, супи, кремове и др.  То се получава от комбинирането на краве масло, пшенично брашно или царевично брашно и/или царевично нишесте, мляко или други сгъстители, като например маргарин или растителни масла.

За да приготвите Ру, трябва в малка тенджера на слаб огън да стопите 40 грама масло. Свалете от огъня и добавете 40 грама пресято брашно, смесете с разтопено масло с помощта на дървена лъжица и върнете на огъня.

Видове Ру

Продължителността на запържването на брашното определя цвета и вкусовите качества на Ру. Съществуват три разновидности – бял, златист и кафеникав.

Първият Ру, който получаваме при смесването на брашното и маслото, е белият. Той е и този, който се използва за приготвянето на сос Бешамел. Златистият е втората степен на оцветяване, докато кафеникавият е този, при който маслото и брашното достигат кафяв почти мътен цвят

Ру има много приложения в кухнята - сгъстява сосове и пюрета дори и в последния момент, като ги спасява, ако са твърде течни и е в основата на много традиционни сосове, особено от Франция.

Ру за печено

Кафявото Ру е в основата на тъмни сосове и сосове за печено месо. Течността, която се добавя в тези случаи, често е бульон от говеждо или други видове печено. Така се приготвя познатият на всички сос за печено.

За да си приготвите Ру, можете да използвате маргарин или зехтин, вместо масло. Бялото брашно можете да замените с царевично нишесте.

Можете също така да го приготвите без  топлинна обработка, като смесите сухите съставки, а след това използвате сместа за овкусяване и сгъстяване на супи.

Японско ру

Японското Ру, известно също като къри Ру, е в основата на азиатските яхнии. Как се приготвя? Просто трябва да стопите 50-100 грама масло, без да го запържвате. Смесете с брашното както при класическото Ру. В този момент добавете кърито и бульон по избор. Вече имате японско къри Ру.

https://recepti.rozali.com

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.