Какво трябва да знаем при приготвянето на сместа за сгъстяване, позната още като Ру? Ето тънкостите познати само на най-добрите кулинари в света:
Ру е съставна част на много сосове, супи, кремове и др. То се получава от комбинирането на краве масло, пшенично брашно или царевично брашно и/или царевично нишесте, мляко или други сгъстители, като например маргарин или растителни масла.
За да приготвите Ру, трябва в малка тенджера на слаб огън да стопите 40 грама масло. Свалете от огъня и добавете 40 грама пресято брашно, смесете с разтопено масло с помощта на дървена лъжица и върнете на огъня.
Видове Ру
Продължителността на запържването на брашното определя цвета и вкусовите качества на Ру. Съществуват три разновидности – бял, златист и кафеникав.
Първият Ру, който получаваме при смесването на брашното и маслото, е белият. Той е и този, който се използва за приготвянето на сос Бешамел. Златистият е втората степен на оцветяване, докато кафеникавият е този, при който маслото и брашното достигат кафяв почти мътен цвят
Ру има много приложения в кухнята - сгъстява сосове и пюрета дори и в последния момент, като ги спасява, ако са твърде течни и е в основата на много традиционни сосове, особено от Франция.
Ру за печено
Кафявото Ру е в основата на тъмни сосове и сосове за печено месо. Течността, която се добавя в тези случаи, често е бульон от говеждо или други видове печено. Така се приготвя познатият на всички сос за печено.
За да си приготвите Ру, можете да използвате маргарин или зехтин, вместо масло. Бялото брашно можете да замените с царевично нишесте.
Можете също така да го приготвите без топлинна обработка, като смесите сухите съставки, а след това използвате сместа за овкусяване и сгъстяване на супи.
Японско ру
Японското Ру, известно също като къри Ру, е в основата на азиатските яхнии. Как се приготвя? Просто трябва да стопите 50-100 грама масло, без да го запържвате. Смесете с брашното както при класическото Ру. В този момент добавете кърито и бульон по избор. Вече имате японско къри Ру.
Те са познати само на най-добрите кулинари в света
Още от Магии в кухнята
Вретено с дроб
Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу
Зимна кокошка на фурна
Киселото зеле е истинска супер храна. В България макар да не е уникално, то е специално защото с него можете да приготвите разнообразни традиционни български гозби - сърми, капама, кокошка с кисело зеле и ориз на тиган, кокошка с кисело зеле в гювеч, боб с кисело зеле, бурания, уникални за различни региони у нас.
Три вариации на паста със скариди в чеснов сос
Това ястие е едновременно изискано, питателно и вкусно, но и лесно за приготвяне, което го прави чудесен избор както за бърза вечеря, така и за романтична среща