6 Декември, 2025

Тайната на печения картоф по британски

Тайната на печения картоф по британски

3 ключа за постигане на перфектна гарнитура

Идеално изпечените картофи са перфектната гарнитура към всяко основно ястие, но същевременно могат и да се консумират самостоятелно, както го правят британците. По какво се различават печените картофи по британски и как можете да си ги приготвите сами? Ето всичко, което трябва да знаете.

Ако сте били в Англия, знаете, че можете да откриете  да се предлагат печени картофи почти навсякъде. Британците обаче полагат много грижи, що се отнася до картофите им - а резултатите наистина са видими и осезаеми – хрупкава коричка и пухкава вътрешност всеки път. Решихме да потърсим в какво се крие тайната им и ето какво открихме.

3 ключа за постигане на печени картофи в британски стил

Приготвянето на печени картофи не е трудно, но ето съветите, които ако следвате ще откриете голяма разлика.

1. Направете разрез в картофа предварително. Вместо да пробиват дупки в картофите преди да ги сложат във фурната, британците правят разрез под формата на кръст с дълбочина около сантиметър във всеки картоф. Това им помага да отделят малко пара, прави вътрешността по-пухкава и също така ги прави по-лесни за нарязване, когато са горещи.

2. Печете ги по-дълго. Много рецепти препоръчват печенето на картофи за час при 220 ° С. Английската кухня предлага печенето на картофи при 200 ° С за около два часа. Картофите няма да изгорят при тази температура, а дългото изпичане означава, че кожата ще бъде толкова хрупкава, че на практика ще изглежда като крекер.

3. Върнете ги във фурната. След изтичане на двата часа извадете картофите и внимателно направете разрезите по-дълбоки. След това сложете картофите отново във фурната за още 10 минути. Това помага на картофа допълнително да изсъхне и го прави още по-пухкав.

Когато извадите картофите от фурната, поставете малко парче масло във вътрешността му и подправете със сол и пипер.

https://recepti.rozali.com

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза