Гергьовден! Доброто настроение, веселието и богатите трапези са задължителни. Това ще ни донесе берекет и здраве през цялата година.
На 6 май се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство. Разчупва се обреден хляб и всеки трябва да изпие по чаша прясно мляко.
Сиренето и изварата също са добра идея. Най-добре е, ако са домашни. Ако държите да следвате всички препоръки, ще ви се наложи да си осигурите и агнешка дроб сърма, варено жито, баница и вино. Традицията повелява да не се дават назаем млечни продукти.
Празнично меню:
Празнична супа с агнешко месо
Необходими продукти:
1 кг чисто агнешко месо без мазнина
70 г масло
1 връзка зелен лук
4-5 с.л. ориз
1 връзка киселец, лапад и магданоз
1 с.л. брашно
1 бр. яйце
1 ч.ч. кисело мляко
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки. Нарязаният на ситно лук се задушава в маслото. Прибавя се месото и то също се задушава. Посолява се и се посипва с черен пипер. Залива се с 8 ч.ч. гореща вода.
Когато супата заври, се добавя оризът. Силата на огъня се намалява и се оставя да къкри още 30 минути. Тогава се добавят лападът, киселецът и магданоза, нарязани на ситно.
Супата се оставя да ври още 10 минути, след което се застройва с кисело мляко, 1 с.л. брашно и 1 бр. яйце.
Агнешко с пресен лук
Необходими продукти
анешко месо - 900 г
лук - 3 гл.
зелен лук - 1 кг
олио - 6 с.л.
маргарин - 3 с.л.
домати - 1 ч.ч.
брашно - 6 ч.л.
червен пипер - 3 ч.л.
универсална подправка - 2 с.л.
черен пипер
магданоз
сол - на вкус
Начин на приготвяне
Месото се сварява до готовност в подсолена вода и се изважда, а бульонът се прецежда. В олиото и маргарина задушаваме ситно нарязаните глави лук.
Като стане стъклен, прибавяме брашното и бъркаме, докато стане златисто. Прибавяме червения пипер, доматите и заливаме с прецедения бульон.
Като заври, прибавяме пресния лук, нарязан на дълги парчета - около 2-3 см. Като омекне лукът, прибавяме универсалната подправка и черния пипер и свареното месо.
Нека поври малко, поръсваме с магданоз и посоляваме на вкус.
Пече се на умерена фурна 2-3 часа.
Агнешка дроб-сарма
Необходими продукти
500 г агнешки комплект
250 г гъби
2 бр. глави лук
2 бр. моркови
500 г ориз
1 ч.л. босилек
1 ч.л. джоджен
1 с.л. универсална подправка (пикантина, вегета)
3 бр. яйца
450 г кисело мляко
Начин на приготвяне
Лукът, морковите и гъбите се запържват. Месото се сварява добре. После се слага при зеленчуците. Добавят се ориза и больона, в който е варено агнешкото месо. Щом оризът набъбне, ястието се прехвърля в тава и се запича до готовност.
Залива се с яйцата и млякото.
Баница с праз
Необходими продукти
400 г кори за баница
125 г топено масло
1 стрък праз
100 г сирене
1 ч.л. мащерка
олио
сол и черен пипер
За заливката:
4 бр. яйца
Начин на приготвяне
Праза се нарязва и задушава в олио. Подправя се с мащерка, сол, пипер. Сместа се оставя да изстине. Сирената се нарязват на кубчета и се разбъркват с праза.
В тавичка се нареждат корите. Редуват се слой плънка, слой кори. Яйчената смес със сметана се налива отгоре. Пече се до готовност.

Около нея се събира цялото семейство
Фактор
Още от Магии в кухнята
Телешки дробени със синдермьо
Ястието, което ви предлагаме, е различно както на вкус, така и по начин на приготвяне от познатата "синдермьо", която се предлага в ресторантите у нас и в чужбина. Съчетаването на крехкото и ароматно телешко месо с пухкавата синдермьо го прави неустоимо вкусно и питателно
Панирана щука с пролетна салата
Тази рецепта е отличен избор за тези, които обичат леки, хрупкави и здравословни ястия, подходящо както за обедно, така и за вечерно меню
Вретено с дроб
Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу