Това ще ни донесе берекет и здраве през цялата година.
На 6 май около празничната трапеза се събира цялото семейство. Разчупва се обреден хляб и всеки трябва да изпие по чаша прясно мляко. Сиренето и изварата също са добра идея, особено ако са домашни. Но ако наистина държите на традицията, добре е да си приготвите едно неустоимо вкусно гергьовденско агне.
Необходими продукти:
1 малко агне, агнешки бут
1/2 пакетче масло (за аромат)
2 - 3 скилидки чесън (по желание)
бял пипер (по желание)
сол (на вкус)
джоджен - няколко стръка (по желание)
Начин на приготвяне:
Добре почистете агнето, като по желание може да го транжирате или да го оставите цяло. Хубаво го посолете и оставете да престои така около 12 часа.
Смесете разтопеното масло с пресованите скилидки чесън и бял пипер, след което намажете обилно отвсякъде агнешкото месо. Оставете да се маринова за 1-2 часа и го подредете в по-дълбока тава, в която сте кръстосали лозови клонки така, че да стане като повдигната решетка.
Долейте вода до средата на месото (покрийте със стръкчета пресен джоджен, ако желаете) и сложете фолио. Пъхнете агнето и го оставете да се пече бавно на 200 градуса поне 3 часа, за да стане месото меко и сочно като гъба.
Готовото гергьовденско агне може да поднесете със прясна зелена салата, украсена с резени твърдо сварени яйца, и стръкчета пресен чесън.
По желание може да приготвите и гарнитура от малки пресни картофчета, задушени с малко мазнина и сол.
Поднесете ястието с чаша червено или бяло вино, които ще направят насладата от хапването още по-голяма.
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.