27 Ноември, 2024

Царска есенна салата с прясно сирене

Царска есенна салата с прясно сирене

снимка: Faktor.bg

Неустоимо апетитна и изключително вкусна

Салатите са неизменна част от българските кулинарни традиции. Те са много и разнообразни, като всеки сезон си има своите фаворити. 

Царската салата с прясно сирене се приготвя от зеленчуци, които консумираме в изобилие през пролетта и изключително през лятото - домати, краставици, чушки и патладжани. Но приготвена в първите дни на есента и аранжирана по подходящ начин, тя е неустоимо апетитна и изключително вкусна. 

Необходими продукти (броят на зеленчуците определята вие):
Домати
Краставици
Печени червени и зелени чушки
Прясно изпечен патладжан
Син лук
Пресен магданоз
Зехтин
Балсамов оцет/лимон
Сол на кристали
Прясно овче/краве сирене
Маслини (по ваш вкус)

Начин на приготвяне:
Измийте добре доматите, краставиците и магданоза, обелете и почистете чушките от дръжките и семките, патладжана и червения лук. 

Подгответе си голяма плоска салатиера. Нарежете доматите на едри триъгълници, краставиците на няколко равни части, чушките и патладжаните нарежете на лентички, а червения лук на полумесеци. Така подготвените зеленчуци подредете естетично в салатиерата по ваш вкус. Нарежете на ситно магданоза и украсете  зеленчуците, като поставите произволно на едри резени прясното сирене и маслините, които предпочитате. 

Поднесете царската салата без да я овкусявате. Просто на масата задължително поставете зехтина, балсамовия оцет и солта в подходящи стъкленици. 

Сподели:
Вкусна парена салата

Вкусна парена салата

Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие

Лакерда

Лакерда

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.