7 Декември, 2025

Ципура с пролетни билки на фурна

Ципура с пролетни билки на фурна

снимка: Faktor.bg

Подходящо меню особено за по-специални случаи

Необходими продукти:

средно големи ципури ( 250-300 гр)

½ ч.ч. олио и зехтин 

1 връзка девисил (магданоз или копър)

1 връзка пресен чесън

3-4 скилитки стар чесън

2-3 лимона

Начин на приготвяне: Почистете добре ципурите, осолете ги леко и оставете за 30 минути. През това време измийте добре девисила (магданоза или копъра), измийте и нарежете на ситно пресния и стар чесън, а лимоните на кръгчета. В коремчето на всяка ципура сложете от приготвените зелении, като между тях слагате и по няколко резена лимон. 

Сложете рибата в подходяща правоъгълна тава, предварително добре намаслена със сместа от олио и зехтин. Залейте ципурите с останалата мазнина и печете на фурна, загрята на 200 градуса за около 50 минути. Когато кожичката на рибата е добре зачервена, обърнете я, наредете кръгчета лимон и продължете с печенето, докато кожичката на ципурата хване златист загар и от другата страна. 

Поднесете ципурата със свежа зелена салата. Чаша бяло или червено вино (по ваш вкус) ще подсили насладата от вкусното ястие.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза