5 Декември, 2025

Цяла печена патица с пюре от цвекло

Цяла печена патица с пюре от цвекло

Време за приготвяне: 120 мин

Съставки
за  4 порции

2.2 кг охладена цяла патица
1 морков
лук
500 - 600 г картофи
500 г червено цвекло
125 г масло
60 мл прясно мляко
1 стрък мащерка
1 стрък розмарин
100 мл бира
200 - 300 мл зеленчуков бульон
сол
черен пипер
червен пипер

Начин на приготвяне

Овкусяваме патицата със сол, черен и червен пипер, мащерка и розмарин. Намазваме я цялата обилно с масло. Слагаме я в подходящ съд за печене и около нея нареждаме нарязаните на едро морков и лук. Наливаме бирата и бульона, така че да покрият дъното поне 2 пръста. Слагаме алуминиево фолио и печем 90 мин в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстраняваме фолиото и печем още 15-20 мин до хващане на златист загар.

Междувременно приготвяме пюрето, като сваряваме цвеклото и картофите. Намачкваме ги и добавяме затопленото мляко и останалото масло. Разбъркваме добре. Подправяме със сол и поднасяме като гарнитура към изпечената патица.

https://gotvi.lidl.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза