27 Ноември, 2024

Учени откриха три продукта, които блокират коронавируса

Учени откриха три продукта, които блокират коронавируса

Учени установиха, че химически съединения в гроздето, шоколада и зеления чай могат да блокират COVID-19. Проучването е публикувано в списанието „Frontiers in Plant Science”, предава Нова ТВ.

Изследователите са установили, че слабото място на коронавируса е „основната протеаза“ Mpro - ензим, участващ в репликационния механизъм. Mpro се потиска чрез взаимодействия с различни химични съединения, за които е известно, че имат мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Експерти от Университета на Северна Каролина са изследвали хранителни и лечебни растения за наличието на такива съединения. Компютърни симулации и лабораторни експерименти in vitro показват, че веществата, съдържащи се в зеления чай и гроздето, са били много успешни в потискането на функцията Mpro, а съединенията в какаото на прах и тъмния шоколад са намалили протеазната активност на около половина.

Изследователите също така отбелязват, че в зеления чай има пет химични съединения, които взаимодействат с различни участъци на Mpro и неутрализират неговите ефекти.

 
Сподели:
Лондонски учени създадоха най-тънките спагети

Лондонски учени създадоха най-тънките спагети

Наноспагетите са невидими за човешко око и са дори по-малки от някои дължини на светлинните вълни

В Софийския университет стартира конференция, посветена на 20 години от членството ни в НАТО

В Софийския университет стартира конференция, посветена на 20 години от членството ни в НАТО

Над 50% от академичната младеж подкрепя Алианса, само 8% са за военен съюз с Русия и режима на Путин

Мини-луната на Земята ще отпътува към Слънцето

Мини-луната на Земята ще отпътува към Слънцето

Астероидът с размери на училищен автобус ще се завърне през 2055 г.