Учени установиха, че химически съединения в гроздето, шоколада и зеления чай могат да блокират COVID-19. Проучването е публикувано в списанието „Frontiers in Plant Science”, предава Нова ТВ.
Изследователите са установили, че слабото място на коронавируса е „основната протеаза“ Mpro - ензим, участващ в репликационния механизъм. Mpro се потиска чрез взаимодействия с различни химични съединения, за които е известно, че имат мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Експерти от Университета на Северна Каролина са изследвали хранителни и лечебни растения за наличието на такива съединения. Компютърни симулации и лабораторни експерименти in vitro показват, че веществата, съдържащи се в зеления чай и гроздето, са били много успешни в потискането на функцията Mpro, а съединенията в какаото на прах и тъмния шоколад са намалили протеазната активност на около половина.
Изследователите също така отбелязват, че в зеления чай има пет химични съединения, които взаимодействат с различни участъци на Mpro и неутрализират неговите ефекти.
Следете с Фактор
Свят
Част от дроновете Shahed, изстрелвани от Русия срещу Украйна, се пренасочват обратно
- 21:52, 27 Ноември, 2024
Свят
Няколко от кандидатите за администрацията на Доналд Тръмп са били обект на бомбени заплахи
- 21:03, 27 Ноември, 2024
Още от Наука
Лондонски учени създадоха най-тънките спагети
Наноспагетите са невидими за човешко око и са дори по-малки от някои дължини на светлинните вълни
В Софийския университет стартира конференция, посветена на 20 години от членството ни в НАТО
Над 50% от академичната младеж подкрепя Алианса, само 8% са за военен съюз с Русия и режима на Путин
Мини-луната на Земята ще отпътува към Слънцето
Астероидът с размери на училищен автобус ще се завърне през 2055 г.