Започваме с почти задължителната руска салата
Въпреки че споменът за голямото коледно преяждане все още натежава в стомасите ни, е време да помислим какво ще похапнем в новогодишната нощ. Според народните вярвания колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-богата ще бъде и идната година.
Дали заради това или просто защото е много вкусна, но една салата се превърна в почти толкова задължителен елемент на трапезата колкото баницата с късмети - руската салата.
1 кг картофи
200 г пилешко бонфиле
200 г майонеза
200 г кисели краставички
100 г замразен грах
30 г каперси
3 средно големи моркова
3 яйца
1/2 глава лук
2 с. л. сок от лимон
2 ч. л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите и морковите се обелват и се готвят на пара, докато омекнат без да се разкашкват. Яйцата се сваряват за 8 минути. Оставят се да се охладят. Обелват се и се режат на кубчета.
Пилешкото месо се овкусява със сол и черен пипер и се готви на пара. Реже се на кубчета.
Грахът се бланшира в гореща вода за 1–2 минути, отцежда се и се охлажда.
Картофите, морковите, краставичките и лукът се режат на дребни кубчета и се смесват в голяма купа. Към зеленчуците се добавят грахът, каперсите, месото и яйцата.
Майонезата се смесва с лимоновия сок и горчицата и се разбърква добре.
Сосът се излива върху салата и се разбърква.
Няма как да говорим за традиционни салатати, без да отдадем нужното внимание на
СНЕЖАНКАТА
6 стерилизирани кисели краставички
500 г цедено мляко
100 г орехи
4 скилидки чесън
1 с. л. зехтин
1/2 връзка копър
сол на вкус
Нарязват се наситно краставичките и копърът. Прибавят се към изцеденото мляко заедно със зехтина, счуканите скилидки чесън, смлените орехови ядки и солта. Разбърква се добре и по желание може да се поръси със смлени орехи.
И ако все пак искате да изненадате семейството и гостите с нещо нетрадиционно, пригответе тази екзотична разядка.
Патладжанена разядка с орехи
1 кг патладжани
250 г орехи
100 мл олио
60 мл бял винен оцет
1/4 връзка пресен кориандър
1/4 връзка магданоз
4 скилидки чесън
1 глава червен лук
1 червена чушка
1 с. л. сухо чили
1 ч. л. смлян кориандър
1 ч. л. сминдух
сол на вкус
Патладжаните се обелват и се нарязват на шайби. Посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се отцедят от горчивата течност. Измиват се и се подсушават.
Заливат се с половината олио и се готвят в тиган, като се разбъркват с шпатула, така че да се разкъсат.
Добавя се ситно нарязаната чушка. Дърпа се от котлона и се похлупва за 10 минути.
Лукът, магданозът, пресният кориандър и чесънът се наситняват и се добавят към патладжаните. Поръсва се със сминдуха, смления кориандър и сухото чили.
Добавят се смлените орехи, оцетът, останалото олиото, посолява се и се разбърква добре.
Начин на приготвяне:
Чесънът се обелва и се счуква, като се добавят постепенно орехите и накиснатият и отцеден хляб.
Олиото се сипва на тънка струйка при непрестанно бъркане, докато се получи гладка смес. Добавя се сол по вкус.
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.