6 Декември, 2025

Яйца на очи по селски

Яйца на очи по селски

снимка: Faktor.bg

Бързо, лесно и вкусно ястие, подходящо за лек обяд или вечеря

Необходими продукти за три порции: 

2-3 изпечени червени чушки
1 глава лук
2 зрели домата
1 лютива чушка
2-3 скилидки чесън
бучка сирене
яйца (по избор)
олио
пушен червен пипер (по желание)
връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Нарежете на полумесеци лука в дълбок тиган, прибавете солта, пушения червен пипер и сол, долейте малко вода и го оставете на слаб огън да се готви. 
Когато лукът вече е омекнал, добавете към него нарязаните на кубчета домати, на ситно лютива чушка и чесън и оставете ястието да се готви още за 10 минути, докато омекнат и другите зеленчуци.

Направете на три места кладенчета и чукнете яйцата, като ги оставите да се готвят докато се схване белтъкът, а жълтъкът остане рохкав. Преди да свалите гозбата от огъня настържете на ренде сиренето и поръсете със ситно нарязания магданоз. Ако предпочитате може да добавите сиренето натрошено още преди да чукнете яйцата.

Поднесете ястието в големи плоски чинии с чаша студена бира или бяло вино (по ваш избор). Ако сте въздържател - изпийте чаша охладен айран.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза