5 Декември, 2025

За любителите на силните класически вкусове

За любителите на силните класически вкусове

Яйца по мексикански (хуевос ранчерос)

Предлагаме ви една интересна рецепта от мексиканската кухня - яйца по мексикански. Лесна за приготвяне и идеална за закуска, тази рецепта ще ви стане любима, ако обичате силните класически вкусове.

Брой порции: 4.

Тази рецепта малко напомня на шакшука в някои свои интерпретации.

Яйцата по мексикански традиционно се сервират върху царевична тортиля, но може да се хапва и без нея. Към соса можете да добавите бял или червен боб от консерва, кайма или чоризо. Зависи колко питателна искате да е.

Необходими продукти:

4 яйца + масло за запържване
400-450 г домати от консерва (цели или на кубчета)
4 царевични тортиля питки
1/2 глава лук
сол, лют червен пипер и/или кимион на вкус
200 г кайма (за предпочитане телешка)
100-150 г червен боб от консерва
зехтин
около шепа накълцана целина

Начин на приготвяне:

Започнете с направата на соса, като в тенджера сложите зехтин и в него запържите ситно накълцания лук.

Добавете каймата и разбъркайте, докато получите т.нар. трохи.

Изсипете консервата домати, добавете щипка захар и отново разбъркайте добре.
Добавете боба от консерва и овкусете според предпочитанията си. Оставете соса да къкри, докато се сгъсти.

След като сосът е готов, оставете го настрана и се заемете с царевичните тортили. Запечете ги в горещ тиган - по около минута от всяка страна.

Пригответе яйцата, като ги запържите "на очи" в малко масло. Трябва да са добре сготвени, но жълтъкът да е рохък. Ако тази идея не ви допада, модифицирайте, като ги направите бъркани или поширани.

Сервирайте питките тортиля, разделете соса поравно и сложете по 1 яйце. Поръсете с прясно накълцана целина.

https://recepti.rozali.com

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.