Предлагаме ви една интересна рецепта от мексиканската кухня - яйца по мексикански. Лесна за приготвяне и идеална за закуска, тази рецепта ще ви стане любима, ако обичате силните класически вкусове.
Брой порции: 4.
Тази рецепта малко напомня на шакшука в някои свои интерпретации.
Яйцата по мексикански традиционно се сервират върху царевична тортиля, но може да се хапва и без нея. Към соса можете да добавите бял или червен боб от консерва, кайма или чоризо. Зависи колко питателна искате да е.
Необходими продукти:
4 яйца + масло за запържване
400-450 г домати от консерва (цели или на кубчета)
4 царевични тортиля питки
1/2 глава лук
сол, лют червен пипер и/или кимион на вкус
200 г кайма (за предпочитане телешка)
100-150 г червен боб от консерва
зехтин
около шепа накълцана целина
Начин на приготвяне:
Започнете с направата на соса, като в тенджера сложите зехтин и в него запържите ситно накълцания лук.
Добавете каймата и разбъркайте, докато получите т.нар. трохи.
Изсипете консервата домати, добавете щипка захар и отново разбъркайте добре.
Добавете боба от консерва и овкусете според предпочитанията си. Оставете соса да къкри, докато се сгъсти.
След като сосът е готов, оставете го настрана и се заемете с царевичните тортили. Запечете ги в горещ тиган - по около минута от всяка страна.
Пригответе яйцата, като ги запържите "на очи" в малко масло. Трябва да са добре сготвени, но жълтъкът да е рохък. Ако тази идея не ви допада, модифицирайте, като ги направите бъркани или поширани.
Сервирайте питките тортиля, разделете соса поравно и сложете по 1 яйце. Поръсете с прясно накълцана целина.
Яйца по мексикански (хуевос ранчерос)
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.