22 Декември, 2025

За любителите на силните класически вкусове

За любителите на силните класически вкусове

Яйца по мексикански (хуевос ранчерос)

Предлагаме ви една интересна рецепта от мексиканската кухня - яйца по мексикански. Лесна за приготвяне и идеална за закуска, тази рецепта ще ви стане любима, ако обичате силните класически вкусове.

Брой порции: 4.

Тази рецепта малко напомня на шакшука в някои свои интерпретации.

Яйцата по мексикански традиционно се сервират върху царевична тортиля, но може да се хапва и без нея. Към соса можете да добавите бял или червен боб от консерва, кайма или чоризо. Зависи колко питателна искате да е.

Необходими продукти:

4 яйца + масло за запържване
400-450 г домати от консерва (цели или на кубчета)
4 царевични тортиля питки
1/2 глава лук
сол, лют червен пипер и/или кимион на вкус
200 г кайма (за предпочитане телешка)
100-150 г червен боб от консерва
зехтин
около шепа накълцана целина

Начин на приготвяне:

Започнете с направата на соса, като в тенджера сложите зехтин и в него запържите ситно накълцания лук.

Добавете каймата и разбъркайте, докато получите т.нар. трохи.

Изсипете консервата домати, добавете щипка захар и отново разбъркайте добре.
Добавете боба от консерва и овкусете според предпочитанията си. Оставете соса да къкри, докато се сгъсти.

След като сосът е готов, оставете го настрана и се заемете с царевичните тортили. Запечете ги в горещ тиган - по около минута от всяка страна.

Пригответе яйцата, като ги запържите "на очи" в малко масло. Трябва да са добре сготвени, но жълтъкът да е рохък. Ако тази идея не ви допада, модифицирайте, като ги направите бъркани или поширани.

Сервирайте питките тортиля, разделете соса поравно и сложете по 1 яйце. Поръсете с прясно накълцана целина.

https://recepti.rozali.com

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза