28 Декември, 2025

Заешко в гювеч

Заешко в гювеч

Заешкото месо е рекордьор сред месата по съдържание на белтъчини

Продукти:

около 1 кг заешко месо
2 глави лук
4 моркова
2-3 скилидки чесън
300 г гъби
5-6 картофа
2 дафинови листа
бахар
сол, червен и черен пипер
1/2 ч.ч. мазнина (олио, зехтин)
2 домата или 2/3 ч.ч. доматен сок

Приготвяне: 

Заешкото месо нарязваме на порции и запържваме в мазнината до порозовяване. Изваждаме го и в същата мазнина задушаваме лука, морковите, нарязани на колелца, гъбите и накрая, преди да изключим котлона, изсипваме доматките и подправките. В гювеча слагаме първо задушения лук с гъби, отгоре заешкото и най-отгоре нарязани на кръгчета и посолени картофи. Печем около 2 часа, като първоначално печката включваме на 250, а след това на 190 градуса - да къкри.

(geriblog-bg)

Сподели:

Коментари (0)

Зимна бурания за Бъдни вечер 

Зимна бурания за Бъдни вечер 

В народната традиция особено място този ден имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите