5 Декември, 2025

Зеленчукова супа с киноа

Зеленчукова супа с киноа

Добавете в супата на големи парчета и бяло саламурено сирене или фета, за да й придадете чудесен аромат

Продукти

За 3 порции
300 г киноа (добре изплакната и изцедена)
700 г домати (от консерва, отцедени)
1 глава лук (нарязан на ситно)
3 моркова (нарязани на ситно)
2 стъбла целина (нарязани на ситно)
300 г сезонни зеленчуци (тиквички, чушки и др. нарязани на ситно)
6 скилидки чесън (смачкани)
1 л зеленчуков бульон
300 мл вода
100 г къдраво зеле (нарязано)
1 ч.л. лимонов сок
2 бр. дафинов лист
пармезан или краве сирене
чили
сол и пипер

Инструкции:

Първата стъпка от рецептата за зеленчукова супа с киноа е да сотирате лук, моркови, целина, сезонните зеленчуци и щипка сол. Гответе, докато лукът омекне (6-8 мин.).

Добавете чесъна, мащерката и доматите. Разбърквайте от време на време.

Добавете киноа, бульон и вода. Сложете 2 броя дафинов лист и щипка чили. Увеличете температурата и кипнете. Покрийте с капак и оставете да къкри.

Гответе за 25 мин., след което махнете капака. Добавете зелето и оставете да къкри още 5 мин.

Свалете от котлона, извадете дафиновия лист и добавете лимоновия сок. Овкусете със сол и пипер.

Сервирайте, като гарнирате с пармезан, съобразявайки грамажа с указаното количество в режима ви. Ако предпочитате, може да добавите в супата и бяло саламурено сирене или фета – добавете го на големи парчета в супата на по-ранен етап, за да придаде чудесен аромат. 

(topforma.bg)

 
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза