23 Декември, 2025

Жилаво месо

Жилаво месо

Справяне с несгодите в кухнята

Понякога месото, което купуваме, е много жилаво и след топлинна обработка то е трудно за дъвчене. За да направите месото крехко:

Използвайте плодове. Нарежете на филийки сочни плодове: ябълки, ананас, манго или круша. При готвене поставете месото върху канапе от парчетата плодове. Те ще отделят сок, вследствие на което месото ще стане много по-крехко. На основата на този ефект се появяват  ястия като свинско с ананас, например.

Използвайте кола. Ако ще печете месото във фурна или на скара, потопете подготвеното за готвене месо, в съд пълен с кола за 10 минути. След това го подсушете леко и добавете черен пипер, преди да го изпечете. Този подход е подходящ и за по-дебели парчета месо.

Използвайте лимон. Достатъчно е да накиснете за половин час месото в лимонов сок преди готвене. Същият ефект ще постигнете, ако използвате оцет, но ще ви е нужно да оставите месото да престои в течността една нощ.
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза