5 Декември, 2025

Грешки при приготвянето на картофено пюре

Грешки при приготвянето на картофено пюре

И как се прави перфектното пюре

Главният готвач от Великобритания шеф Маркус Уоринг посочи основните грешки при приготвянето на картофено пюре, пише „Birmingham Live”, цитиран от БГНЕС.

Експертът определи като най-честа и масова грешка нарязването на картофи на филийки с различни размери. Той предупреди, че еднаквия размер на филийките е от решаващо значение, в противен случай съществува риск от смилането на по-тънките парчета. Това, както посочи главният готвач, ще направи ястието воднисто и безвкусно.

Друга често срещана грешка е варенето на картофи на твърде висока температура, отбеляза Уоринг. Според него нарязаните картофи трябва да се варят в подсолена вода на слаб огън.

Ако не спазвате тази препоръка, картофите ще се сварят неравномерно - преварени отвън преди да са готови в „средата“, което ще се отрази негативно на консистенцията на ястието.

Както съветва главният готвач, след края на готвенето трябва да излеете водата от тигана и да оставите картофите да "почиват" за около пет минути.

Той добави, че можете да добавите масло, сирене или билки към пюрето на вкус, но го направете преди пюрето да загуби температурата си. 

Ето така се прави перфектното картофено пюре

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

картофи - 800 г
масло - 50 г
прясно мляко - 150 мл
сол - на вкус
жълтък - 1 бр. пресен

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В тенджера налейте вода и оставете да заври. През това време обелете и нарежете картофите, измийте ги добре и ги пуснете във врящата вода, посолете на вкус и варите до омекване на картофите около 25 минути.

Прецедете картофите, поставете ги в купа и с помощта на ръчна преса намачкайте картофите. Към тях поетапно добавяйте маслото, нарязано на парчета (действате бързо и енергично, за да използвате топлината на картофите), бъркате до пълното му разтопяване.

Следва млякото, то трябва да е горещо. С миксер разбивайте пюрето, наливайки на струя горещото мляко до гладка и пухкава смес.

Добавете жълтъка, но само ако сте сигурни, че е от прясно яйце, а ако е нужно, добавете още сол и разбийте до еднородна смес.

Така разбитото пюре с миксер става идеално и пухкаво.


Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза