5 Декември, 2025

13 готварски тайни

13 готварски тайни

Из архивите на „Жената днес“

- Сосът на паприкаша ще бъде по вкусен, ако го приготвите вместо с нарязан, с настърган лук.

- Ако в стопеното масло, преди да е започнало да се загрява, поставите ориза, всяко зърно ще поеме от мазнината и той ще стане по-вкусен и с по-хубав вид.

- Печеното месо е по-вкусно, ако вместо с вода, го залеете с вино. За така наречените бели меса (пуешко, пилешко) употребявайте бяло, а за червените (говеждо, свинско, дивечово) червено вино.

- Малко бяло тръпчиво вино ще придаде по-приятен вкус на картофената салата.

- Печените круши, ябълки ще бъдат по-вкусни, ако им сложите по парченце масло. 10 минути преди да ги извадите от фурната, във всеки плод сложете по една лъжичка от някакъв мармалад.

- Кренвиршите ще придобият по-добър вкус, ако ги варите 10 минути в бяло вино и един дафинов лист.

- Една лъжичка захар ще помогне да се свари по-бързо старото месо.

- Пържените сладки няма да попиват много мазнина, ако в тестото прибавите малко алкохол (ликьор, коняк, ром).

- Сладките, намазани с жълтък, няма да потъмнеят, ако в него прибавите 2-3 капки лимонов сок или олио.

- Гъбите няма да почернеят, ако ги натопите във вода с оцет.

- Закуските за студения бюфет може да поднесете в кошнички от лимонови кори.

- Добре измити лимони нарежете по дължина и внимателно издълбайте. Напълнете ги например с майонеза, разбит хайвер или пасирано сирене с доматено пюре, маслини, поставете им „дръжка“ от лимонова кора и подредете на масата между блюдата.

- Някои дребни сладки — ромови, смокинови, локумени топчета или желирани бонбони набодете на клечки за зъби. Забодете ги в портокали, които сте сложили в големи чаши. Така поднесени, те ще украсяват масата.

(jenatadnes.com)

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза