28 Ноември, 2024

Хапвайте 3-4 чушки седмично

Хапвайте 3-4 чушки седмично

Това е храната-чудо

"Вълшебният лек", бленуван от мнозина, всъщност се крие в балансираното хранене и редовните упражнения. Според британски експерти хората могат да подобрят здравето си, да увеличат продължителността на живота си и да се предпазят от ранна смърт, като хапват препоръчителните 5 порции плодове и зеленчуци дневно и не забравят да се упражняват редовно. Сред зеленчуците, които човек е добре да хапва за здраве и дълголетие, специалистите поставят чушките.

Чушките са храна-чудо, която помага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Специалистките са на мнение, че всеки трябва да се стреми да хапва между три или четири чушки седмично.

Препоръчваният зеленчук е богат на витамин С и каротеноиди - мощни антиоксиданти, допринасящи за прочистването на свободните радикали, които увреждат клетките и могат да отключат процеса, водещ до атеросклероза. Според някои проучвания редовната консумация на чушки може да осигури защита и срещу белодробни заболявания и белодробен рак.

Хапването на люти чушки също се свързва с по-добро здраве на сърцето, и освен това помага за отслабване. Специалистките препоръчват чушките да се консумират сурови, сушени или смлени. Ако хората предпочитат консервирани чушки, трябва да са сигурни в качеството им.

Отличително качество на пиперът е, че той не губи своите свойства в продължение на 70-80 дни. Най-високата концентрация на аскорбинова киселина (витамин С) се намира около стъблото.

Зрелите плодове на пипера съдържат 289-324 мг. витамин С на всеки 100 гр. Освен това червените чушки са богати и на каротин и рутин. В червения пипер също така се съдържат витамините В1, В2 и Е. Комбинацията между високото съдържание на рутин и витамините от В групата правят червените чушки иделно средство за укрепване на кръвоносните съдове и намаляване на пропускливостта на стените им.

Благодарение на съдържанието на провитамин А, червеният пипер е отлично средство за стимулиране растежа на косата, подобряване на зрението, както и на кожата и лигавиците на тялото.

Богатото съдържание на витамините В1, В2, В6 и РР обяснява полезните свойства на червените чушки за хора страдащи от депресия, диабет, отоци, дерматити, както и увреждане на паметта.

В състава на червения пипер влиза и алкалоида капасаицин – вещество, което определя специфичния вкус на чушката. Освен значение за вкуса, обаче, капасаицинът има и полезни свойства – стимулира стомаха и задстомашната жлеза, стимулира апетита, намалява кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Сокът на червените чушки е много богат на силиций – вещество, което е много важно за косата и ноктите, помага за нормалната работа на мастните жлези. Сокът от червени чушки, смесен със сок от моркови дава отлични резултати за изчистването на пъпки и акне от кожата. Сместа от двата сока се препоръчва и при газове в червата, спазми в стомаха. Препоръчителната дневна доза е 50 мл.

Въпреки многото полезни свойства, които изброихме, трябва да използвате червените чушки с особено внимание в случаи на заболявания на стомаха, червата, черния дроб и бъбреците, тъй като червения пипер съдържа много етерични масла и сурови влакнини.
Сподели:
Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?

Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?

Неразположение, главоболие и артрит са едни от сиптомите, най-често причинени от дисбаланс в мозъчните химикали

Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота

Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота

У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече

Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове

Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове

Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).