6 Декември, 2025

5 идеи за овкусено масло, приготвено у дома

5 идеи за овкусено масло, приготвено у дома

Домашно приготвеното, овкусено масло е ароматно, полезно и много вкусно

Върху препечен хляб за закуска, за овкусяване на месо или риба, или просто, когато искате да разнообразите менюто си, домашно приготвеното, овкусено масло е ароматно, полезно и много вкусно. Сайтът rozali.com предлага 5 идеи за овкусено масло, приготвено у дома.

Масло от ядки

Неслучайно американците обожават фъстъчено масло. Маслото от ядки съдържа множество полезни вещества, засищащо е и ще ви зареди с енергия. За едно бурканче ви трябват около 200г ядки - по ваш избор само от един вид или пък микс. За по-тъмен цвят и по-богат вкус, първо трябва да запечете ядките за 5-7 минути във фурната. След това ги слагате в блендера или електрическа мелничка и ги смилате. Първоначално стават на прах, но ако продължите да мелите още 2 минути, сместа ще стане кремообразна. Хубаво е и да прибавите щипка сол, а може и малко зехтин, ако искате по-гладка смес. Може да си направите масло и от сурови ядки, но ще е по-бледо на цвят и не така ароматно.

Чесново масло

Подходящо е за приготвяне на рецепти за хляб или брускети, с него може да овкусите месото, преди да го запечете във фурната. Чесновото масло си пасва отлично и с печени картофи или царевица. Не е нужно да прекалявате с чесъна, защото той има силен аромат и натрапчив вкус. На 125г масло стигат 1-2 средно големи скилидки чесън. По желание може да прибавите и няколко стръка ситно накълцан магданоз.
Вижте също: Съвети за готвене на киноа

Билково масло

Едно от най-предпочитаните и използваните в кухнята овкусени масла е това, което съдържа билки и подправки. Освен това, този тип рецепта е подходящ начин да употребите сухите подправки, които са по-слабо ароматни в сравнение със свежите. На 125г меко масло стигат 1 непълна чаена чаша пресни подправки или около 3с.л. сухи. Добавете също малко сол, и 1ч.л. лимонов сок. След като объркате съставките, завийте в прозрачно фолио и дръжте в хладилника. Може да замразите билковото масло - във фризера трае до 6 месеца.

Масло от авокадо

Изненадайте гостите със специално предястие - брускети с масло от авокадо. Подходящо е и за овкусяване на риба, месни продукти, както и като добавка към бургер или барбекю. Има много нежна, кремообразна текстура, която се топи в устата. 1 авокадо се пасира заедно с лимонов сок, сол, черен пипер и 3с.л. разтопено масло. Изсипвате пасираната смес върху прозрачно фолио и прибирате в хладилника за 4 часа, докато стегне.

Подсладено масло

Вместо препечена филия със сладко или конфитюр, може да хапнете такава със сладко масло. Например, 125г меко масло, разбъркано с 1-2с.л. кафява захар, 1ч.л. канела и 1с.л. мед. Другият вариант е да използвате само мед или да прибавите 2ч.л. тиквено или бананово пюре. Срокът на годност на подсладеното масло в хладилник е до 2 седмици.
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза