5 Декември, 2025
/

Агнешки пеперудки със сладък картоф и свежа салата

Агнешки пеперудки със сладък картоф и свежа салата

снимка: Faktor.bg

Рецептата, която ви предлагаме, чудесно се вписва във вкусно и лесно за приготвяне пролетно меню – агнешкото е класика за сезона, а свежата салата и сладките картофи внасят баланс и лекота в менюто

Агнешкото е традиционно месо за пролетта и особено за Великденските празници. Крехко и ароматно, богато на полезни вещества като желязо и протеини, то е по-леко месо и в същото време засищащо.

Сладките картофи са чудесна алтернатива на обикновените картофи. Те са леко сладникави, богати  са на фибри и витамини и са особено вкусни в комбинацията с агнешкото месо.

Салатата с репички, пресен чесън и лук, и много пресен магданоз е характерна за сезона, носи хрупкавост и свежест, балансира вкусът на месото и картофите.

Необходими продукти:

- агнешки котлети, отрязани като пеперуда;

- сол

- олио /зехтин 

- стрък розмарин /свежа мента

- лимон

- 1-2 сладки картофа

- пресен лук

- пресен чесън

- репички

- магданоз

- чесън

Начин на приготвяне:

Най-важно е да помолите вашият месар да ви отреже и двата котлета (месото около гръбнака на животното) без да ги разделя. Така те приличат на пеперуда.

Осолете агнешките котлети и ги оставете да почиват за около 2 часа. 

За да направите ястието по-пролетно, може да добавите  цитрусови нотки като направите лека марината с малко зехтин, чесън, розмарин и лимонов сок , която ще добави още аромати, а месото ще стане по-сочно.

След това в намаслен тиган с висок венец подредете котлетите и ги оставете да се готвят от двете страни за по около 5-6 минути на средно силен котлон. Към месото добавете стръкчета розмарин, които ще подсилят вкуса и обогатят аромата на котлетите.

Когато добият златист загар и от двете страни, ги извадете от тигана и подредете върху голямо плато, украсено с листа от маруля. 

Докато се готвят агнешките котлети в дълбок тиган изпържете по традиционния начин обеления, измит и нарязан сладък картоф ( както вие желаете). Понеже е много по-крехък от другите сортове картофи, на него са му необходими само няколко минутки, за да се сготви. Ще познаете, че е изпържен, като промени цвета си.

Вместо пържен, може да приготвите сладкия картоф и печен на фурна, с малко зехтин и подправки (пушен пипер, чесън на прах, розмарин). Така той е по-диетичен и здравословен.

Сготвеният сладък картоф аранжирайте към  агнешките пеперудки. Украсете със стръкче розмарин или ситно нарязан магданоз.

За да придадете допълнителна свежест на ястието, може да го поднесете с домашно приготвен лек сос – ментов сос или кисело мляко с чесън и копър.

Насладата ще бъде пълна, ако към агнешките пеперудки със сладък картоф поднесете и зелена салата ( приготвена по традиционния начин). Много подходящ за нея е дресинг с лимонов сок, зехтин, сол и малко мед, който ще балансира и освежи цялото ястие.

Ако към менюто добавите и чаша охладено бяло или червено вино (по ваш вкус), ястието ще бъде неустоимо вкусно.

Добър апетит!

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза