25 Декември, 2025
/

Агнешки пеперудки със сладък картоф и свежа салата

Агнешки пеперудки със сладък картоф и свежа салата

снимка: Faktor.bg

Рецептата, която ви предлагаме, чудесно се вписва във вкусно и лесно за приготвяне пролетно меню – агнешкото е класика за сезона, а свежата салата и сладките картофи внасят баланс и лекота в менюто

Агнешкото е традиционно месо за пролетта и особено за Великденските празници. Крехко и ароматно, богато на полезни вещества като желязо и протеини, то е по-леко месо и в същото време засищащо.

Сладките картофи са чудесна алтернатива на обикновените картофи. Те са леко сладникави, богати  са на фибри и витамини и са особено вкусни в комбинацията с агнешкото месо.

Салатата с репички, пресен чесън и лук, и много пресен магданоз е характерна за сезона, носи хрупкавост и свежест, балансира вкусът на месото и картофите.

Необходими продукти:

- агнешки котлети, отрязани като пеперуда;

- сол

- олио /зехтин 

- стрък розмарин /свежа мента

- лимон

- 1-2 сладки картофа

- пресен лук

- пресен чесън

- репички

- магданоз

- чесън

Начин на приготвяне:

Най-важно е да помолите вашият месар да ви отреже и двата котлета (месото около гръбнака на животното) без да ги разделя. Така те приличат на пеперуда.

Осолете агнешките котлети и ги оставете да почиват за около 2 часа. 

За да направите ястието по-пролетно, може да добавите  цитрусови нотки като направите лека марината с малко зехтин, чесън, розмарин и лимонов сок , която ще добави още аромати, а месото ще стане по-сочно.

След това в намаслен тиган с висок венец подредете котлетите и ги оставете да се готвят от двете страни за по около 5-6 минути на средно силен котлон. Към месото добавете стръкчета розмарин, които ще подсилят вкуса и обогатят аромата на котлетите.

Когато добият златист загар и от двете страни, ги извадете от тигана и подредете върху голямо плато, украсено с листа от маруля. 

Докато се готвят агнешките котлети в дълбок тиган изпържете по традиционния начин обеления, измит и нарязан сладък картоф ( както вие желаете). Понеже е много по-крехък от другите сортове картофи, на него са му необходими само няколко минутки, за да се сготви. Ще познаете, че е изпържен, като промени цвета си.

Вместо пържен, може да приготвите сладкия картоф и печен на фурна, с малко зехтин и подправки (пушен пипер, чесън на прах, розмарин). Така той е по-диетичен и здравословен.

Сготвеният сладък картоф аранжирайте към  агнешките пеперудки. Украсете със стръкче розмарин или ситно нарязан магданоз.

За да придадете допълнителна свежест на ястието, може да го поднесете с домашно приготвен лек сос – ментов сос или кисело мляко с чесън и копър.

Насладата ще бъде пълна, ако към агнешките пеперудки със сладък картоф поднесете и зелена салата ( приготвена по традиционния начин). Много подходящ за нея е дресинг с лимонов сок, зехтин, сол и малко мед, който ще балансира и освежи цялото ястие.

Ако към менюто добавите и чаша охладено бяло или червено вино (по ваш вкус), ястието ще бъде неустоимо вкусно.

Добър апетит!

Сподели:

Коментари (0)

Зимна бурания за Бъдни вечер 

Зимна бурания за Бъдни вечер 

В народната традиция особено място този ден имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите