Агнешкото е традиционно месо за пролетта и особено за Великденските празници. Крехко и ароматно, богато на полезни вещества като желязо и протеини, то е по-леко месо и в същото време засищащо.
Сладките картофи са чудесна алтернатива на обикновените картофи. Те са леко сладникави, богати са на фибри и витамини и са особено вкусни в комбинацията с агнешкото месо.
Салатата с репички, пресен чесън и лук, и много пресен магданоз е характерна за сезона, носи хрупкавост и свежест, балансира вкусът на месото и картофите.
Необходими продукти:
- агнешки котлети, отрязани като пеперуда;
- сол
- олио /зехтин
- стрък розмарин /свежа мента
- лимон
- 1-2 сладки картофа
- пресен лук
- пресен чесън
- репички
- магданоз
- чесън
Начин на приготвяне:
Най-важно е да помолите вашият месар да ви отреже и двата котлета (месото около гръбнака на животното) без да ги разделя. Така те приличат на пеперуда.
Осолете агнешките котлети и ги оставете да почиват за около 2 часа.
За да направите ястието по-пролетно, може да добавите цитрусови нотки като направите лека марината с малко зехтин, чесън, розмарин и лимонов сок , която ще добави още аромати, а месото ще стане по-сочно.
След това в намаслен тиган с висок венец подредете котлетите и ги оставете да се готвят от двете страни за по около 5-6 минути на средно силен котлон. Към месото добавете стръкчета розмарин, които ще подсилят вкуса и обогатят аромата на котлетите.
Когато добият златист загар и от двете страни, ги извадете от тигана и подредете върху голямо плато, украсено с листа от маруля.
Докато се готвят агнешките котлети в дълбок тиган изпържете по традиционния начин обеления, измит и нарязан сладък картоф ( както вие желаете). Понеже е много по-крехък от другите сортове картофи, на него са му необходими само няколко минутки, за да се сготви. Ще познаете, че е изпържен, като промени цвета си.
Вместо пържен, може да приготвите сладкия картоф и печен на фурна, с малко зехтин и подправки (пушен пипер, чесън на прах, розмарин). Така той е по-диетичен и здравословен.
Сготвеният сладък картоф аранжирайте към агнешките пеперудки. Украсете със стръкче розмарин или ситно нарязан магданоз.
За да придадете допълнителна свежест на ястието, може да го поднесете с домашно приготвен лек сос – ментов сос или кисело мляко с чесън и копър.
Насладата ще бъде пълна, ако към агнешките пеперудки със сладък картоф поднесете и зелена салата ( приготвена по традиционния начин). Много подходящ за нея е дресинг с лимонов сок, зехтин, сол и малко мед, който ще балансира и освежи цялото ястие.
Ако към менюто добавите и чаша охладено бяло или червено вино (по ваш вкус), ястието ще бъде неустоимо вкусно.
Добър апетит!
Коментари (0)