19 Декември, 2025
/

Ардински кюфтенца по рецепта на дон Тонино

Ардински кюфтенца по рецепта на дон Тонино

снимка: Faktor.bg

Вкусотийка за ценители

Необходими продукти:
500 гр кайма 
3 сладки червени чушки
1 стрък праз
300 гр гъби (печурки)
100 гр кашкавал  
Кимион
Бял пипер
Олио
Сол
Салца (доматено пюре)

Начин на приготвяне:
Измийте гъбите и ги нарежете на парчета. Към тях прибавете измитите и нарязани на полумесеци двете червени чушки. Сложете ги в тиган с мазнина и ги запържете.

През това време си пригответе каймата, като към нея добавите ситно нарязания праз, червената чушка, сол, кимион и бял пипер. Измесвате я добре и я оставете за 30 минути да се овкуси добре с подправките. 

След като сготвите гъбите с чушки, ги извадете в чиния. В загрят с мазнина тиган сложете оформите малки кюфтенца, които трябва да запържите от всички страни. Когато вече са сготвени, прибавете към тях запържените гъби с чушки, добавете две супени лъжици салца (или гъсто доматено пюре). Разбъркайте ги добре и ги оставете да се готвят в тигана за още 1-2 минути, за да се глазират кюфтенцата. След това настържете върху тях кашкавала (по желание може да използвате и друго деликатесно сирене, което се разтапя).

Свалете ястието от огъня и го захлупете с капак, за да се разтопи кашкавала. 

Поднесете ястието в големи плоски чинии. Украсете със ситно нарязан магданоз или листенца босилек.

Само с промяната на една съставка тази рецепта може да изглежда различно като вкус и визия. Просто доматеното пюре заменете с 3-4 супени лъжици сметана за готвене. Полученият гъст сметанов сос ще придаде мекота и друг характер на ястието. 

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза