5 Декември, 2025

Атракция за празничната трапеза

Атракция за празничната трапеза

Кебап в тиква

Необходими съставки:


Една малка тиква
месо - 500 г - телешко/свинско/пилешко
лук - 4 броя
гъби - 500 г
червено вино - 1/2 чаена чаша
дафинов лист - 4 броя

Рецептата:

И рецептите в тиква, и рецептите за кебап са истински зимни рецепти. Не само защото тиквите се появяват през есента, а и защото ястието е малко по-тежко, подходящо за зимните месеци, когато имаме нужда от по-силна и засищаща храна. Въпреки че звучи малко ексцентрично като комбинация, кебапът в тиква е рецепта, която може да откриете в повечето книги с българска национална кухня. Съчетанието на леко сладкия вкус на тиквата с плътния и силен вкус на месото е изключително приятно. Освен че е много вкусен, кебапът в тиква е и ястие с много атрактивен външен вид, което го превръща за много подходящо за всяка вечеря, на която искате да впечатлите вашите гости, както и за трапезата на Коледа.

Първата стъпка от рецептата за кебап в тиква е подготовката на продуктите. Първа е тиквата. Най-вкусна безспорно е тиква от сорта “цигулка”, но може да ползвате и друг сорт, в зависимост от това, каква тиква имате в наличност. Ако ползвате цигулка, то за приготвянето на пълнената тиква ви е необходима само кухата част на тиквата, ако ползвате кръгла тиква, то изрязвате отгоре и запазвате “капачето”. Почиствате кухата част на тиквата от семките.

Лука нарязвате на полумесци, а месото на хапки. Може да ползвате всякакво месо - свинско, пилешко, телешко. Гъбите измивате и нарязвате на едри парчета.

В дълбок тиган или тенджера сгорещявате ½ кафена чаша олио, в която изсипвате лука и разбърквате докато омекне. След това добавяте месото и гъбите и бъркате около 5 минути, след което добавяте виното и ½ чена лъжица сол и оставяте да ври, докато виното изври.
Пълните кебапа в тиквата, като добавяте и дафиновите листа. Ако ползвате тиква “цигулка” покривате отвора с алуминиево фолио, а ако ползвате кръгла тиква слагате отгоре “капачето” на тиквата. Слагате тиквата в тава и сипвате 2 чаени чаши вода. Печете пълнената тиква в кебап в предварително загрята на 200 градуса фурна за час и половина.

(supichka.com)
Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.